Какво провериха в новия хотел/хижа „Мусала“?

20180408_141936

 

Според неофициална информация в края на миналата седмица в новия хотел „Мусала“, наричан от някои „хижа“, е имало проверка. Туристи са забелязали, че с ратрака на „Бороспорт“ са качени проверяващи от ДНСК. Имало вятър и кабинката е работила само до междинна.

Планинари питат дали са верни слуховете, че заради проверката наемателят на хотела, Пройчев, се е качил с шейна? Свързахме се с ДНСК. Служителите не отрекоха, че е имало проверка, но категорично отказаха информация, като припомниха, че данни има право да дава само пресцентърът им.

Имало ли е втора проверка в новия хотел „Мусала“ и какво е показала – въпросът остава без отговор. Както и много други, свързани с този обект, намиращ се под едноименния връх.

Преди месеци от Сдружение „Балканка“ изпратиха до властите своя доклад за т.нар. „Хижа „Мусала“.

В края на миналата година от видеоматериали в социалните мрежи и сигнали на туристи „Балканка“ е информирана, че новата хижа „Мусала“ е пусната в експлоатация и че отпадните води от нея се изливат в долното Мусаленско езеро.

Притеснени от сигналите, че се изпускат отпадни води в езерото, от „Балканка“ веднага са подали сигнали до компетентните органи:

“Моля да вземете мерки, преди да е паднал снегът, защото иначе цяла зима няма да се вижда какво се случва, а до напролет езерото ще е напълно ликвидирано от отходните води на новата хижа – то и без това е доста малко като обем. Междувременно посетителите на Боровец ще се чудят защо ги болят коремите, понеже на Мусаленска Бистрица има питейно водохващане.

Също така се надяваме компетентните органи да извършат проверка съвместно с община Самоков, за да се установи кой е разрешил ползване на хижата, как и защо и настояваме да ни информирате за резултатите от проверката“ – написаха до институциите още през миналата година от Сдружение „Балканка“.

През месец октовмри е извършена съвместна проверка с РИОСВ – София и Басейнова дирекция – Дунавски район.

В последващ доклад е отразено следното:

 При посещението се установи водовземане от скатни води над хижата, което пълни външен пластмасов бидон. Водното количество е нищожно, със сигурност много под 10 литра в секунда. Вътре в хижата е разположен друг голям пластмасов бидон, в който е заустена канализационна тръба, и вероятно играе ролята на изгребна яма, по изявление на инвеститора. … Инвеститорът показа съществуващо водохващане над Каракашевото езеро, в което има надупчена тръба от порядък ф160 или по-малко. В конструктивен диалог с представител на инвеститора ние изразихме колебание, че за езерата под водохващането има риск при маловодие да пресъхват, но той гарантира обратното. Най-тежко ще е през лятото при маловодие, когато езерата спадат по естествен път.

Едно е ясно – отговорността на БД при издаване на разрешителното за водовземане е огромна и ние стискаме палци да се вземе правилното решение, базирано на изключително внимателно хидроложко проучване“ – посочват от Сдружение Балканка.

„Надяваме се тези бележки да са полезни на компетентните учреждения при взимането на правилните решения“ – пишат още от „Балканка“.

В доклада си те обръщат внимание и на НСЗП, че в Каракашевото езеро в момента на посещението е имало много водорасли.

„Не ни е известно дали това е естествен процес или не, той няма връзка с проблемите на новата хижа, но се надяваме да бъде изследван. Прекалено много водорасли ще доведат до заблатяване, гниене, намаляване на кислорода и прочее неблагоприятни последици“ – предупреждават от Сдружение „Балканка“.

Туристи и планинари очакват отговор на въпросите: „Вярно ли е, че хижа „Мусала“ – нова, е пусната в експлоатация, кой е издал документите и разрешителните, истина ли е, че отпадните води от нея се изливат в долното Мусаленско езеро?“.

 Темата остава отворена и се очакват официалните отговори на наемателя на обекта, на институциите – ДНСК, РИОСВ, Басейнова дирекция. При предоставянето им на сайта „Самоков инфо“ , ще бъдат публикувани без радакторска намеса.

Десислава Стоянова