И в Самоков: задължителна карантина за всички, които се връщат от чужбина

89706529_3306984195982936_7510599161507479552_o

Кризисният щаб за противоепидемиологични мерки срещу COVID 19 към Община Самоков днес проведе разширено заседание
На заседанието, освен членовете на щаба, присъстваха кметът Владимир Георгиев, кметовете на населени места в общината, общински съветници и пастори от циганската махала.  Бе отправен апел да се ограничат посещенията в болницата и да спазват алгоритъма за обаждане по телефона, защото при наличие на регистриран случай в МБАЛ, ще бъде затворена болницата, което означава спиране на приема на болни, спиране на хемодиализата и т.н.

Разпоредено е да се прави дезинфекция на училища, детски градини, автобусите за градския транспорт, магазини и заведения за обществено хранене.

Кметовете на селата бяха инструктирани да наблюдават обстановката, да информират хората за мерките и алгоритъма при наличие на симптоми, както и да подават информация, ако жители на селото наскоро са се завърнали от страна с регистрирани случаи на вируса.

По отношение на сградата на общинска администрация и на обществените сгради вече са предприети мерки за периодична дезинфекция, на гишетата са поставени дезинфектанти.

Председателят на кризисния щаб д-р Ковачка докладва, че болницата разполага с всички необходими консумативи, медикаменти и предпазни средства за четири месеца напред. По отношение на маските бе дадена информация, че в момента е спрян износът и всички български фирми произвеждат само за вътрешния пазар.

До момента всички лица, които са се завърнали от страни с регистрирани случаи на коронавирус, са поставени под карантина. Д-р Ковачка призова към отговорно отношение на всеки един гражданин, тъй като това, че няма изразена симптоматика, не значи че не е заразен. Затова е необходимо да се спазват изискванията за лична хигиена и дезинфекция и ограничаване на масови събирания.

Болницата работи по въведен алгоритъм за реакция при усложнено инфекциозно заболяване. Задължително болния информира личния лекар по телефона. Общопрактикуващите лекари и МБАЛ са във взаимодействие с Центъра за спешна помощ. Личният лекар се свързва с тях и болния се транспортира до инфекциозна болница в столицата.

От вчера вече има препоръка всеки, който посещава болницата да бъде с маска. За всички, които се връщат от чужбина карантината е задължителна.
На заседанието присъстваше и проф. Савов – национален консултант по микробиология.