„Ирландецът“ на Скорсезе вълнува критика и публика

Magic book with magic lights

Филмовият фестивал в Ню Йорк беше открит преди седмици с прожекция на „Ирландецa“, новия филм,  режисиран от Мартин Скорсезе. Последвалите отзиви с отекващи определения като „шедьовър“, критиката прелива от суперлативи по филма с продължителност 3 часа и половина,в който участват Робърт Де Ниро, Ал Пачино, Джо Пеши, Харви Кайтел, Рей Романо и други.

Историята се разгръща в течение на няколко десетилетия, а в основата й е документалната книга на Чарлз Бранд I Heard You Paint Houses.

Героят на Де Ниро е наемният убиец Франк Шийрън, който на смъртния си одър признава, че е отговорен за мистериозната смърт на легендарния профсъюзен лидер Джими Хофа – игран от Пачино.

Двамата се появяват за четвърти път в общ филм след „Кръстникът II“ (1974), „Жега“ (1995) и „Праведно убийство“ (2008).

Според анотацията филмът по действителни събития разказва за „приятелството и лоялността между хора, които извършват немислими дела и преобръщат отношенията си – и шанса за изкупление в един свят, където нещо подобно изглежда далечно като Луната“.

Историческата драма е описвана като епична сага за организираната престъпност в следвоенна Америка, проследене през очите на Шийрън, ветеран от Втората световна война, работил с някои от най-зловещите фигури в криминалните среди през XX век.

Трейлърът и първите кадри се появиха два месеца преди световната премиера на „Ирландецът“, който откри кинофестивала в Ню Йорк на 27 септември, малко преди 77-ия рожден ден на Скорсезе.

„Ирландецът“ ще участва в състезанието за тазгодишните оскари.