Инж. Александър Кроснев, шеф на ДГС –Самоков: „На територията на нашата община короядът изключително агресивно се разпространява“

 

На сесията на Общински съвет – Самоков, свикана извънредно през август съветници попитаха защо не се поддържат дворовете на училищата. „Като се косят тревните площи в града, да не е само лицевите части на блоковете, а и задните –  зад гимназията,  зад съда, и молбата на хората е да се окоси и в Спортното училище“ – подсетиха съветници по време на заседанието.

Един от съветниците зададе и други въпроси: “Минава една година от времето, в което се заговори за корояда в самоковските гори. Какво е положението, овладяни ли са нещата, или са в застой?“ – попита д-р Панев. Вторият му въпрос беше свързан със състоянието на Боровец: „Колко време е нужно, за да бъде завършен този воден цикъл? В момента е невероятен ад – прах, разкопани улици. Не беше ли по разумно да се направи на етапи – да се направи една улица, да се асфалтира, а след това друга. Всичко това удря върху имиджа на курорта, собствениците на заведения страдат. За празника на Рила при 4000 гости беше невероятен ад“ – каза още той.

В отговор кметът Владимир Георгиев заяви: „Знам, че се работи – маркира се, текат преписките за корояда, те трябва да отидат до РДГ и до Агенцията за съгласувания. Да, малко по-бавно стават нещата. Преди няколко дни се правиха огледи, отстраняват се заразените дървета. А за Боровец и водопровода ние сме абсолютно в срок. Целият проект е на етапи. Това е първият етап и обхваща най-проблемната част и най-населената, с най-големите хотели в централната част. Проектът е за три месеца“ – поясни кметът.

 

Инж. Александър Кроснев, шеф на ДГС –Самоков, даде допълнителни подробности по темата с корояда.“На територията на нашата община короядът изключително агресивно се разпространява. Нападенията от миналата година в държавни и общински гори са усвоени, но това не означава, че сме го спрели и няма да се разпространява повече. Единствената борба срещу него е сечта, за съжаление, на засегнатите гори. Обществено недоволство е известно – изсъхнала гора, бели петна след сечта. Възобновяваме гората, залесяваме. За самия корояд обикновено дават по две-три поколения на година. В мащабите, в които е нападната гората в Самоковско, сме изписали около 20 хил. кубика дървесина. Проблемът с този вредител се оказа най много в частните гори, защото там собствениците не са заинтересовани и се разпространява. Надявам се бързо да възстановим гората“- каза още Александър Кроснев.