Имам желание да направя Фондът по-съвременен – каза Митко Тодоров, шеф на НДФ “13 века България”

100_4110 100_4113“Човек, както се казва, може да има амбиции, но трябва да са реални. Имам желание да направя Национален дарителски фонд “13 века България” по-съвременен. Когато е бил създаден, е имал едни задачи, днес работим в други условия. Днес има много фондации и други институции, които се занмават с дарителство, работим в условия на конкуренция. Тази есен много силно впечатление ми направи отношението на хората, когато събирахме пари за онкологията, за апратура. Трябваше да се съфинансира закупуването на апаратурата и организирахме търг в НДК за картини. Докато се провеждаше търъгът правехме предположения колко пари може да се съберат. Много съм радостен, че събраната сума надхвърли 2 или 3 пъти прогнозите ни. Това означава, че хората бяха осъзнали каузата ни и че са достойни продължители на предходниците ни, които са били благодетели” – сподели пред “Самоков инфо” Митко Тодоров.

Както е известно, от лятото той е новият директор на НДФ “13 века България” на мястото на Греди Асса. Правителството избра Митко Тодоров за изпълнителен директор на Управителния съвет на Националния дарителски фонд „13 века България“.

Митко Тодоров е завършил висшето си образование в  Лвов, Украйна. Бил е офицер в Българската армия в структурите на нейните културни учреждения, както и директор на театър „Българска армия“. От 18 юни 2010 г. до 25 март .2013 г. бе заместник-министър на културата.

Фондът има за цел да организира и подпомага дарителска дейност, извършвана от български и чуждестранни физически и юридически лица в подкрепа на образованието, науката, културата, възстановяването и опазването на исторически и културни ценности, здравеопазването и други социални сфери.

 

Тази вечер в Сарафската къща НДФ откри изложба. Посетилите я бяха поздравени от Марияна Лобутова и Тодоров. “Днес, 7-ми декември, добавяме нов щрих към своята летопис, отбелязвайки Деня на дарителя с изложба от картини и графики в Сарафската къща, събрала дарения на творци – дарители на фонда” – казаха при откриването. Експонирани са картини на Руска Маринова, която е родом от Самоков и е потомка на възрожденския просветител Захари Круша. Живописец и портретист, тя е наричана от французите “художник на очите”. Можете да видите още картини на Йоан Папазоглу, създал галерия от портрети и живопис от Добруджа; Евгений Босяцки – български художник и илюстратор; Атанас Качамаков – художник и скулптор; Любен Зидаров – народен художник, майстор на графиката, илюстрацията, живопистта и стенния художествен текстил; Дойчин Русев – работещ и излагащ картини в САЩ; Антония Дуенде – участник в третото издание на инициирания от фонда проект “Съвременни български художници в чужбина. Толкова близо, толкова далече”; Дени Орманова – гостувала със самостоятелна изложба в Галерията на НДФ.

Гостите на изложбата бяха разчувствани и от изпълненията на Коледни песни на “Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева. С тях те пожелаха щастието да победи.

Участници в откриването бяха ученици от СОУ “Отец Паисий”, които са партньори на Сарафската къща в много проекти. Самите те са провели множество дарителски кампании. “През лятото продавахме книги и събрахме пари за Дома за стари хора. Останалите ще подарим на училищната библиотека. Идеята за дарителство е на Силвия Димитрова от 11 “а” клас. Свързахме се с Фондация “Време за герои” и те ни дадоха някои идеи за инициативи” – разказа ни Елена Гиздова от 9”а” клас. Учениците бяха придружени от учителката си Емилия Бонева и други нейни колеги.

НДФ “13 века България” подари на всички дошли на събитието книга. Книги имаше и за всички ученици от СОУ “Отец Паисий”, които работят за благородната кауза на “Доброволческия клуб”.