Илия Лазаров – кандидат за евродепутат от ГЕРБ – СДС: България има голяма финансова полза от Европейския съюз

Илия Лазаров е роден в София на 19.09.1965 г. Завършва Киевския държавен университет, Факултет по Международно право и международни отношения, магистър (1986 г. – 1991 г.). 1991 г.  – Международен отдел на СДС, отговаря за международните наблюдатели по линия на ОССЕ за изборите в България.

1992 г.  – Международен отдел на СДС – отговорник за кампанията на д-р Желев в секциите извън България

1 март 1992 г. – 1 януари 1995г. – областен координатор на СДС за Югозападна България. 1992 г.  – 1996 г. –  консултант по маркетинг в частния сектор, януари 1995 г. – Април 1996 г.  – Началник на отдел Информационен на СДС, април 1996 – януари 1997 – началник на кабинета на кандидата за президент от СДС, г-н  Петър Стоянов, 23 януари 1997г – 22 януари 2002г – началник на кабинета на президента Петър Стоянов, 2002 г. – 2015 г. – различни позиции в частния бизнес, 2001 г. – 2005 г. – стипендиант на НАТО с изследователска стипендия, 2005 г.- 2007г. – Главен секретар на СДС. Женен, с две деца, владее френски, испански, английски, руски и италиански езици. Награждаван с редица ордени на Испания, Дания, Швеция, Гърция, Малта сред, които и Орден за граждански заслуги от крал Хун Карлос, като испанист.

 

 

За България е изключително важно да не спре кохезионната политика, което на прост език означава – да не спрат помощите към Източноевропейските държави, с цел икономическо догонване на Западноевропейските – каза пред сайта „Самоков инфо“ Илия Лазаров – главен секретар на СДС

-Г-н Лазаров, кампанията за евровота е пред финал. Какви са наблюденията Ви за поведението на кандидатите за евродепутати и на избирателите?

-Тези избори са изключително важни и за България, и за целия Европейски съюз, тъй като самият Съюз се намира пред нов етап на развитието си, в който трябва да се постигне обща отбранителна политика, обща охрана на границите и европейска разузнавателна общност за предотвратяване на терористичните нападения. За България е изключително важно да не спре кохезионната политика, което на прост език означава – да не спрат помощите към Източноевропейските държави, с цел икономическо догонване на Западноевропейските. Към днешна дата, благодарение на евродепутатите , членове на ЕНП от ГЕРБ, е постигната договореност не само да не спре европейската солидарност и помощ, но и да се увеличи с около 4 млрд. за България. Нашата страна получава от 4 до 5 пъти повече пари, отколкото внася в европейския бюджет. Всичко друго, което се тиражира, е не просто фалшива новина, а откровена лъжа. От това, кого ще изпратим в Европа, на практика зависи икономическото благосъстояние на всеки един българин. Макар и да не го осъзнаваме.

Кои населени места успяхте да посетите и какво Ви впечатли?

-За този месец и половина изминах над 10 хил. километра и посетих над 200 различни населени места. Много приятно съм изненадан от интереса на избирателите на СДС , и не само на СДС, към тези избори. Все повече хора осъзнават, че Европа ни засята в нашето ежедневие. Домашната ракия, шофьорите на тирове и пакета „Макрон“, земеделието, туризма  и другите отрасли, от които ние се храним, зависят именно от европейските директиви и законодателство. България спечели изключително много от своето членство и хората го разбират.

Какво е мнението Ви за листата на опонентите от БСП, сред кандидатите е и г-н Румен Гечев, който има доста заслуги за приватизацията и за състоянието на българската икономика?

-Г-н Румен Гечев е „впечатляваща“ кандидатура и беше поставен на трето място, ако не се лъжа, в първоначалния вариант на листата им. Той е професор по икономика, но аз твърдя, че е професор по фалиране на България. Ние никога не трябва да забравяме, че той беше икономически министър и вицепремиер на Жан Виденов. Благодарение на него фалираха българските банки, българите бяха изправени пред липсата на хляб, защото изнесоха житото и предизвикаха поредната национална катастрофа. Именно благодарение на него, България към днешна дата е най-бедната държава в ЕС, защото ние тръгнахме през 1997 г като разорена държава да изграждаме нашата европейска политика. А Чехия, Полша, Унгария, Словакия, ако щете и Румъния, тръгнаха при много по-добри икономически показатели. Безсрамно  е да виниш другите за това, което си направил и е нагло да се кандидатираш за евродепутат, да искаш да се пенсионираш с европейска пенсия, при положение, че си разорил българските пенсионери. Мисля, че е време да пенсионираме Румен Гечев и БСП, но с български пенсии.

 

Какви трябва да са приоритетите на българския евродепутат?

-Първо, трябва да обича България и да защитава българските интереси. А не като Радан Кънев, Стефан Тафров и Светослав Малинов от коалицията между  ДСБ, Да България и Зелените, да плюят държавата си и да ни лъжат, че през Брюксел ще оправят българската корупция. Това е откровена лъжа, няма как да дойде някой да те оправи от чужбина, ако ти самият нямаш воля за това.

Защо да гласуваме на 26-ти?

-Ние гласуваме за самите себе си. За това в каква България искаме да живеем. Колкото по-грамотни хора пратим в Брюксел, толкова по-добре ще отстояват интересите ни, толкова по-добре ще върви икономиката на България и тя ще бъде едно хубаво място, където хората искат да живеят.

Ако спечелят партии като БСП и Демократична България, не трябва да се чудим защо ще си останем най-бедната държава. Те се хранят от нашата бедност. Аз не искам да сме еднакво бедни, аз искам хората в България да имат достоен икономически обезпечен живот и това може да бъде постигнато само и единствено през Европа.