Измами чрез SMS-и

 

Започнала е нов вид измама чрез мобилните оператори. Потребителите получават есемеси от непознат номер, който автоматично ги абонира за сайт без тяхното съгласие.

А за да се откажат от услугата, трябва да се платят между 6 и 10 лева, разказаха потърпевши пред БНТ.

Преди седмица Роби получава SMS, който го приканва да се абонира за седмичен хороскоп. Услугата ще му струва 8 лева. А за да се откаже от нея, ще трябва да изпрати SMS на същата стойност.

„От мобилния оператор обещаха да проверят случая и да ни информират. Същото ни обещаха и от Комисията за защита на потребителите, където подадохме и друг подобен сигнал“, разказва Роби.

Оказва се обаче, че измамата е пусната и в социалните мрежи.

„На 24 септември, във Фейсбук ми излезе публикация на мой приятел и съответно отворих да видя какво е правил. В същото време получих SMS, че съм се абонирал за даден сайт на цена от 6 лв. Реших да проверя по детайлно SMS-а. Имаше и текст, че ако изпратя нов SMS на даден номер, ще прекратя абонамента си“, разказа друг потърпевш.

Той обаче не изпраща нов SMS, за да прекрати абонамента си.

„Притеснявах се дали няма да има допълнителна добавена стойност, подминах ситуацията. Казах – 6 лв. ще ги преживея. Бях забравил за случая и след около една седмица получих нов SMS или по-точно на 1 октомври, че успешно съм подновил абонамента си за същият сайт с 5 нови лева, като дължима сума.

Веднага позвънил обаче на мобилния си оператор, за да провери дали му е удържана сума и оттам му казват, че е заплатил около 5 лева.

„Попитах как мога да премахна този абонамент, тъй като е некоректно, дали има и други такива абонати с подобен проблем. Не можаха да ми дадат детайлна информация, но ми потвърдиха, че ако изпратя SMS на номера, който пише в SMS-а – абонаментът ще бъде прекратен“, разказа пред националната медия потърпевшият.

Според експертите по киберсигурност и Роби и Иван са жертва на класическа форма на компютърна измама.

„Вие сте получили SMS, че сте се абонирали за въпросния сайт. Самите вие осъзнавате, че не сте направили такъв абонамент, т.е. потвърждаването на SMS уж да се спре въпросният абонамент, реално във вашата ситуация, е играл ролята на абонирането, т.е. започването на този абонамент. В реалната ситуация, просто не е трябвало да се изпраща SMS“, казва експертът киберсигурност Любомир Тулев.

Според него измамниците разчитат на това, че в бързината потребителят не обръща внимание на полученото съобщение. А на сметката ни вече са начислени определени суми.

„Абсолютно със сигурност не трябва да дават ЕГН-то си и телефонния номер, по възможност. Макар че има много места, където все пак ще се изисква телефонен номер. Дори много легитимни сайтове – Фейсбук, знаете, Гугъл, изискват телефона, като така една по-сериозна стъпка на сигурност“, съветват експерти.

Експертите по киберсигурност обясняват, че през последните години социалните мрежи се използват за всякакъв вид измама. Правят се фалшиви профили за набиране на средства за хора изпаднали в нужда, дарителски SMS-и и сметки.

„Като качат съобщения във Фейсбук, било то, че сте спечелили някаква награда или че телефонът ви е заразен, кликнете тук или изпратете тук – със сигурност не го правете, защото най-малкото може да пострадате имуществено. Бихте могли да се заразите, вашият телефон или съответно компютър, или лаптоп със зловреден код, вирус, да ви бъде източена друга по-важна информация за вас“, съветват специалистите.

Ако получите SMS за нежелан от вас абонамент – обърнете се към оператора си, никога не отговаряйте на съобщението, информирайте полицията – са съветите на специалистите.