Изложба в Галерия „Масларски“

На 7 октомври, петък от 17.30 ч. в галерия „Масларски” ще се открие изложба на художника Захари Каменов.

Хармонията между живота и занаята те прави свободен, казва маестрото на живописта, графиката и глината. Творенията на изключителния художник са наслада за очите и душата, като, естествено, стигат и до ума – въпреки че авторът не държи нито на анализи, нито на заключения. Защото тълкува изкуството най-вече като върховно удоволствие от живота – казват за художника критиците.

Каменов работи повече от 15 години и с галеристи в Холандия. Прави много изложби – керамика, графика, пастели… А последователен фен му е една от най-мощните колекционерки в Страната на лалетата. И до днес гастролира във Франция, където обаче арт дилърите му от „Норд-Ист“ са японци. „На север или на изток – най-добре е вкъщи. Но човек трябва да види света. Особено артистът. Особено художникът. Задължително е от време на време да се отдалечи минимум на 1000 километра от дома си. За да види нещата от живота по нов начин. За да ги оцени по различному, когато се завърне.“ Каменов не е склонен за глобални заключения, но все пак припомня, че основният проблем на родното изкуство е липсата на регламентиран пазар.

Захари Каменов е завършил живопис в Академията при професор Панайот Панайотов. С графиката започва по-късно – според него съвсем навреме. Защото животът никак не е прост, а занаятът на художника е скъп. „Когато артистът постигне баланс между двете, става най-свободният и щастлив човек на земята. Като мен.“