Изложба „Васил Чакъров с четка и палитра“

На 9 март от 18:30 часа в столичната галерия „Лоран“  бе открита изложбата „Васил Чакъров (1935-2018) с четка и палитра“.

Изложбата бе представена от доц. Ружа Маринска, която разказа за живота и творчеството на Васил Чакъров.
Васил Чакъров е познат на ценителите на живописта като един от най-добрите български акварелисти. Носител е на националната награда „Захари Зограф“ (2008) заедно с Магда Абазова. Участва в множество окръжни и общи художествени изложби в СССР, Полша, Унгария, Чехословакия, Дания и има самостоятелни изложби в Софийска градска художествена галерия, в галерията на „Шипка 6“ в столицата, в галерии в Кюстендил, Благоевград, Пловдив, Сливен.

Галерия „Лоран“ изрази специална благодарност към Домника Чакърова – Даскалова и Росен Чакъров за възможността да представи подбрани творби от творчеството на баща им.
„Васил Чакъров не искаше да се разделя със своите рожби. Показваше ги в общи и колективни изложби. Уреди и няколко самостоятелни – в София, Кюстендил Самоков, Пловдив. Но се отказваше да продава. Сигурно му е било драго, че хората харесват творбите му, но след това пак си ги прибираше у дома. Затова днес, когато вече не е тук, те са живи и събрани на едно, свидетелстват за голям самороден талант, за забележително по обем творчество и за необикновено личностно присъствие. ……
…….. И въпреки, че маслените творби са епизод в голямото художествено наследство на Васил Чакъров, те не могат да бъдат пренебрегнати. Те показват диапазона на майстора – стремежа му да се пробва в различни материи и в тях всеки път по своему да изразява душевните си вълнения“ – е част от текста да доц. Ружа Маринска към каталога на изложбата.

Припомняме, че Васил Чакъров е роден в село Багренци, Кюстендилско на 30-ти април 1934г. Почина на 28-ми февруари 2018г.

Завършва Учителския институт в Дупница, работил е като учител в село Ярлово (1957-1961) и в „Зелена върба“ сега „Станислав Доспевски“ (1961-1981). В Ярлово среща жената на живота му – Цветана Масларска, с която създава семейство и остава с нея до края на дните си.

Един от най-големите акварелисти на България. За себе си казваше, че се е учил от най-добрите, визирайки майстора на акварела Константин Щъркелов. “Акварелът е най-точната оценка за един художник”, сподели приживе пред медии авторът.

Сн. Домника Чакърова – Даскалова