Иван Малканов: Искам Алино да се възроди, древна е историята му, не е от пясък и бетон

13318641_1058213900888524_1201902675_n13348777_1058211837555397_574121237_n                                 13329777_1058214280888486_2028071889_n                        

                                                          13348984_1058214007555180_2066575049_n

 

 

 

Малканов сам вдигнал параклис – “Св. Пророк Илия”, вкарал и ток, а вандали го обират непрекъснато

 

Иван Малканов е кореняк алинец и обича селото си не само на думи. Има и възможности, които му позволяват да превърне емоциите, родовата памет и носталгията си в реалност. Той живее в София, семеен е и има две деца. Но непрекъснато се връща към корените на своя род, които са в село Алино. Малканов е щедър човек, който има съзнание за родолюбие. Диалогът с него върви лесно. Иван Малканов, въпреки положението си, не се големее и не гледа на другите отвисоко, което е присъщо на всеки уважаващ себе си добронамерен човек.

“Непрекъснато съм в Алино, работя много, имам градина, произвеждам си всичко за трапезата, щото вече не се знае с какво ни хранят, гледам и пчели, ами … това е – работа до капата” – смее се Иван Малканов. “Мисля, че Алино е по-старо от Белчин, а и историята му е древна, не е от пясък и бетон. Вие знаете, че в Алино е най-старият манастир, а не е като се твърди напоследък църквата в Белчин. “Свети Спас” в село Алино е от 12 век” – припомня Малканов.

Преди пет години направил параклис в Алино. В местността “Свети Пророк Илия”. “Искам да върна спомените към това свято място за почит и смирение пред Св. Пророк Илия. Направих параклис, вкарах ток и вода. От мястото има много хубава гледка” – споделя Малканов.

И на Светия Синод дарил немалък имот. Отляво на параклиса шуми круша, на над 200 години. Според древните предания на оброчищата винаги имало дърво – дъб, орех или круша. Така е и в местността с новия параклис, който радва хората с християнски души и сърца. От другата му страна, на изток, е била старата църква, която е разломена от турците. “Един камък оттам ще сложим до параклиса и ще го нарисуваме” – споделя художникът Бойко Павлов, който прави стенописите и иконите за параклиса “Св. Пророк Илия” в село Алино. На питането как са се срещнали с Иван Малканов, Бойко отговаря тайнствено и с усмивка: “Нали знаеш, всичко е енергия. А делата на човека остават във вечността. И да не забравиш да напишеш нещо много важно – Св. Пророк Илия е единственият Светец, който не умира на земята. Творецът си го взима и неговият ученик, последовател, го изпраща с огнена колесница. Светецът се въздига на небето директно” – напомня художникът Бойко Павлов. Той е нарисувал стенопис на Св. Илия в реален размер на параклиса. “Всеки човек минава през различни състояния, душата му еволюира. Творецът непрекъсното ни напомня за какво сме на земята – за да се прославят делата Му. Господ е винаги с нас, но ние не го знаем. Човек е прекият път, Господ те оставя да избираш делата си, ти твориш живота си. Аз осъществих своята мечта – видях Секстинската капела и аз съм щастлив човек” – споделя Бойко Павлов.

Известен е и с това, че рисува върху камък. Камъните ги събира от Искъра и подбира какво точно да нарисува върху тях. “Камъкът е жив организъм, излъчва енергия” – твърди Бойко Павлов.

Той нарисува на голям камък Свети Симеон Самоковски, Бельова черква, Мусала и Мальовица заедно със своите ученици. “Осветихме го миналата година и по време на освещаването, камъкът си сменяше цветовете. В Бельова църква е сега, рисуваха го много старателно и с любов децата от школата ми” – припомня Бойко. Камъкът е от гранит, открил го по пътя за Бели Искър.

Павлов е рисувал във всички църкви из Самоковско, сред тях са в Злокучане, там е направил и камък със Св. Иван Рилски до параклиса, над аязмото, в което се вярва, че лекува очи, рисувал е в Шишмановския манастир, в църквата на Шипочане – Възнесение на Света Богородица – композиция, олтарните икони в село Маджаре – 10 икони на дърво, в църквата на село Мала Църква, в параклиса “Света Петка” в Бечин – Св. Петка на платно, в Продановци, лицето на черквата в Широки дол. Рисувал е и в Бабите в Самоков, олтарни икони на Свети Петър и на Свети Павел в Митрополитската църква, има икони и в село Брестовец, Плевенско.

Сега започва да твори още една икона в параклиса “Св. Илия” в Алино и с Малканов се подготвят за празника и курбана след един месец в чест на Светеца, повелител на летните бури.

Десислава Стоянова