Зоопаркoвете призовават хората да дарят елхите си

Подобни дарителски кампании се провеждат по целия свят. В зоопарка в Берлин най-големите любители на коледните дръвчета са слоновете.По традиция след новогодишните празници зоопарковете из страната призовават хората да не изхвърлят коледните елхи от домовете си, а да ги занесат в зоологическите градини. Подобна инициатива организират почти във всички зоопаркове в страната, като целта е да се осигури по-разнообразно меню за обитателите. Сред най-големите любители на свежите елхи са козите, ламите и елените.

„В боровите клонки има специални масла и те са много полезни за някои животни, особено през зимния период. Това разнообразява диетата им и им дава условия да се доближат до естествената си среда“ разказва директорът на зооцентъра в Добрич – Християн Христов.

„Храната за зимния период за всички животни вече е осигурена, въпреки това даренията винаги са от полза. Непотребните коледни дръвчета са прекрасна храна за животните в зоопарка, тук могат да бъдат засадени и елхите в саксии“, добави Христов.

Към инициативата от години има интерес, а тя се е превърнала в традиция както за животните, така и за дарителите разказва инж. Георги Тодоров, зооинженер в зоопарка във Варна.

„Интересът от страна на животните е голям, защото това за тях е една свежа храна. От гражданите също има голям интерес, дори имаше години, в които не сме обявявали кампания, а пак ни носеха. Вече си стана традиция и всички носят елхите при нас“.

Много хора вече са се включили в инициативата и са дарили коледните си елхи на зоопаркове.