Златен знак в Деня на будителите

IMG_3285

В Сарафската къща Общината организира тържество по повод Деня на народните будители. Кметът Владимир Георгиев честити празника и поздрави присъстващите. Вокална група „Медени звънчета“ с ръководител Даниела Георгиева пък поздрави с „Хубава си, моя, горо“.

Председателят на ОбС Силвия Стойчева връчи отличията по повод Деня на будителите. Тази година носители на златния знак на Общината са Невена Митрева – дълги години работи в Музея и Константин Рангочев, секретар и създател с доц. Росен Малчев на Асоциация „Онгъл“.

Невена Митрева е завършила Институра по международен туризъм в Бургас – специалност „Организация на туристическото обслужване с немски и полски език”, има и специализация по история в СУ „Климент Охридски”. От 1989 година до скоро бе уредник в Исторически музей Самоков. През годините организира много срещи с известни личности от Самоков, като не пропускаше да покани всички техни близки, живеещи на хиляди километри от България. Работеше в вещина и професионализъм, създаде образователна програма в Музея и провежаше среIMG_3290щите с учениците от всички училища в Самоковско. Автор и съавтор е на „Кметовете на Самоков”, „Самоковски художници и майстори на 20 век” в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев”, автор е на „Самоков през фотообектива 1878-1944”, „Васил Захариев 1895-1971”, „Хроники и пътеписи за Самоков 14-19 век”; „Поздрав от Самоков. Стари пощенски картички”, „Галерия самоковски художници”, „Първите български фотографи”,  „От Чамкория до Боровец” и други.

Доц. д-р. Константин Рангочев е завършил „Българска филология“ и „Етнология“. Работи в БАН, преподавател е по „Средновековие и сакралност”  в катедра „Кирилометодиевистика” към Софийски университIMG_3293ет „Св. Кл. Охридски”. Занимава се с теренни етноложки проучвания на територията на Самоковско от 1980 г. От 1991 г. е секретар на Асоциация за антропология, етнология и фолклористика „Онгъл”.

Митрева и К. РангочевIMG_3286 приеха поздравите на десетки техни приятели и колеги, които уважиха тържеството в Сарафската къща.