Румен Христов се срещна със земеделски производители по покана на Светлана Атанасова

SONY DSC

Водачът на листата за общински съветници на Реформаторски блок – Самоков, Светлана Атанасова, инициира среща на местните земеделски производители с Румен Христов – депутат от 43-то Народно събрание и председател на Парламентарната комисия по земеделието и храните.

Състоя се свободен разговор, в който всеки сподели трудностите си. Повечето от дошлите в Читалището се познават лично с Христов от срещите с него по време на заседанията на Комисията в Парламента и Министерството. Те похвалиха Румен Христов за усилията му да оказва съдействие при решаване на поставени от тях проблеми. Присъстващите получиха отговор на многобройните си въпроси. Актуалните им питания бяха свързани с най-наболелите теми, които касаят производството, пласирането на продукцията и субсидиите. “Когато Вие бяхте начело на земеделието, нещата бяха различни. Сега се дават субсидии за летящи гъски” – протестират местните. “Земеделието е най-традиционният български отрасъл. Комисията, която ръководя е най-динамичната” – каза Христов.

Той оповести, че приоритети в новия програмен период са животновъдството, зеленчукопроизводството и овощарството. Картофопроизводителите се тревожат от завишените стойности – 62% през 2015г. – на вноса. “Големите търговски вериги правят търгове със страни от Европейския съюз и цените на договорените стоки са много ниски. Търговските вериги казват, че купуват на най-ниските цени” – бе казано по време на разговора. Румен Христов подчерта, че е потребно да се намери балансът с потребителите.

Местните земеделски производители и агрономи споделиха мненията си за намаляване на вноса и поискаха да има научно обслужване.

“С допълнителни мерки, свързани с качеството, може да се регулира вносът. Защо се бави обучението на фермерите? Кога ще се помисли за планинското земеделие? Защо в Общината няма нито един специалист, който да разбира от сортове и култури” – питаха местните.

Румен Христов пое ангажимент предложенията им да стигнат до хората, от които зависят промените в сектора. “Искаме спешни срещи и решения” – заявиха участниците в срещата.

Всички подробности, може да разберете от видеозаписа на срещата и интервюто с Румен Христов.