Земеделският министър прати Александър Дунчев, изнесъл инфо за сечта в горите, на “лекар, за да се успокои“

Г-н Дунчев (депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш директор на „Агенцията по горите“ Александър Дунчев – бел. ред.) може би трябва да посети лекар, за да се успокои.

Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Иван Иванов /БСП/ пред БНТ в отговор на твърденията на Дунчев, че има скандални схеми за назначения в горските стопанства и че „мафията дърпа конците“ в МЗХГ.

Според бившия директор на Агенцията по горите зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев е образът на задкулисието и той е човекът, който спуска списъците с хора, които трябва да се сменят.

Обвиненията са твърде вероятно подтикнати от личните му амбиции за развитие в този сектор, твърди обаче министърът от БСП.

По думите му всички служители в горската система отговарят на определени изисквания и са професионалисти в системата. Земеделският министър допълни, че е неподходящ моментът, в който Дунчев „занимава с личните си проблеми, като по този начин подлага динена кора на коалицията“.

„Мисля, че днес беше ясно казано от вицепремиера Корнелия Нинова в разговор с Кирил Петков, че това не е позицията на коалиция „Продължаваме промяната“, а личното виждане на г-н Дунчев, така че аз ще се въздържа от коментари по тази тема“, допълни Иванов.

Според него промените в горския сектор, които се правят в момента, целят да бъде изгонена горската мафия: „Допускам, че тези атаки са от фирми, на които са накърнени интересите. Фирми, които спекулираха на пазара и вземаха прекалено висока цена от гражданите“.

Иванов добави, че за твърденията си Дунчев трябва да представи доказателства.

60 000 проверки 

Откакто съм министър, в Държавните горски предприятия са направени 68 000 проверки и са съставени 2265 акта за нарушения. От Изпълнителната агенция по горите са направени 60 000 проверки, съставени са 995 констативни протокола и над 1600 акта за нарушения. Има и преписки в прокуратурата, каза още земеделският министър. 

По думите му от МЗХГ не крият кадровите промени, а данните, които изисква Дунчев, съдържат прекалено много лични данни, защитени по закон: „При желание от негова страна, той би могъл да дойде в министерството и да се запознае с всеки един от хората, които са назначени„.