За първи път в България пренесоха мощи на Св. Пантелеймон

Утре в 9:20 ч. сутринта мощите на св. Пантелеймон ще бъдат пренесени в столичния храм „Св. Седмочисленици”. Там патриарх Неофит ще оглави Съборната света литургия в чест на храмовия празник.

За първи път в България идват мощи на св. Пантелеймон. Монашеска делегация съпроводи светинята от Атон до столичен храм, чиито небесен покровител е великомъченикът.

Под специална полицейска охрана монасите от Атон и техни събратя от Софийската митрополия донесоха чудотворна икона на св. Пантелеймон и негови мощи. Светините бяха изложени за поклонение в едноименния столичен храм в квартал „Княжево”.

Пантелеймон е един от Четиринадесетте свети помощници. Според житието му Пантелеймон живял през трети и четвърти век, роден като езичник и носел името Пантолеон (от гръцки „лъв във всичко“). Учил се на медицина при известния за времето си лекар Ефросин и станал придворен лекар. Впоследствие приема християнството и новото си име Пантелеймон („всемилостив“). Отказал да се кланя на езическите богове, заради което бил съсечен по заповед на Максимиан.

Част от мощите на светията се пазят в руския манастир „Свети Пантелеймон“ в Света гора.

Заради дейността си приживе се вярва, че Свети Пантелеймон е закрилник на лекарите и акушерките. Българската църква почита паметта му на 27 юли (9 август по стар стил).

Великомъченик Пантелеймон е почитан от Православната и Римокатолическата църква.

ФОЛКЛОРЪТ

На 27 юли, когато е празника на свети Пантелей, някои от народните извори твърдят, че е много подходящ за пътуване. Според други източници, той е тежък, даже някъде му викат „Църна Паталея“.

Пътят, през който Пантелей ни води, е метафоричен, става въпрос за смърт. Пантелей е асоцииран с лекуването. На икони е изобразяван с медицински атрибути, а борбата му срещу вещерството в народните вярвания е сведена до покровителство над него. Това показва народната асоциация на пътя от живота към смъртта.

Пантелей покровителства пътниците, но не географските, а онези, между двата свята. Оттук идва и изразът „пътник“ – за тежко болен човек.

Според някои източници оттук неправилно е започнал да се употребява изразът „Пантелей пътник“.

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей.

Названието Пантелей пътник идва от наблюдението, че на този ден прелетните птици започват да се събират на ята и да се готвят за дълъг път.

Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.