За едни 9 септември е черна дата от историята ни, за БСП е празник

Девети септември е една от черните дати в историята ни, дата, която разделя обществотото, но за БСП си остава празник.

Градският съвет на БСП – София, съвместно с Градския съвет на БАС, организира тържествено честване на 9 септември. Програмата включва поднасяне на цветя на паметника на Незнайния воин в 17:00 часа.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с Кимон Георгиев.

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават години наред и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. „Народен съд“ в края на 1944 г. Създадени са лагери, в които са убити хиляди невинни българи, интелектуалци, писатели, лекари, учители и т.н.

Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души. Осъдените на смърт от т. нар. „Народен съд“ са 2730 души – министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.