За една седмица 11 починаха от ковид в Самоковско

Епидемичната обстановка в община Самоков продължава да бъде усложнена. В последната седмица са отчетени 161 положителни теста, което е по 22-ма заболели на ден. Само за седмица 11 души са загубили битката с болестта.

За вчера общият брой на болните с коронавирус е 419, от тях 64 са настанени в болница.

Статистиката за октомври показва усложняване на епидемичната обстановка през втората половина на месеца, когато цифрите започват динамично да се повишават.

През първата половина на октомври общият брой заразени е 168. Средно дневно това са по 12 положителни теста на ден. Втората половина на изминалия месец, увеличението е двойно и за последните две седмици са диагностицирани 371, което като среднодневен показател е 27.

Ако през първата половина двуседмичната заболяваемост е била 442 души на 100 хил. население, в края на октомври този показател е 976, за две седмици община Самоков е преминала от червената в лилавата зона.

През първата половина на октомври 7 души са загубили битката с болестта, за последните две седмици техният брой е 20.

Броят на активните лица към средата на октомври е бил 268, а вчера – 419.

Обобщените данни показват, че от началото на извънредното положение близо 3 хил. са диагностицираните с Ковид 19 за община Самоков, 184 са починали. За последната половина на октомври са карантинирани 572 – ма. Цифара на карантинираните е висока – 333. За сравнение към средата на октомври те са били 190.