За депото решават на 10-ти септември

 

Трудно е да се даде точно предположение какво ще се случи на сесията през септември във връзка с референдума за депото. През миналата седмица бе обявено, че сесията ще е на 10-ти септември. Темата за депото е включена като първа точка в дневния ред на Общински съвет, след като Инициативният комитет за депото внесе в срок документацията.

Около депото споровете са отдавна и станаха повод местната власт да си покаже възможностите и отношението към теми, касаещи бъдещето на града и селата. Още от времето на първите протести срещу депото тогавашните овластени имаха интересно поведение. Злопаметни наблюдатели си спомнят, че някои от тях хем участваха в срещите с останалите представители на Общините, хем подписът им се мъдри в документите от първите протести срещу мястото на сметището. Преди месец стана ясно, че настоящите народни избраници се втурнали да поправят по документите, в нарушение на Закона, според който само Инициативният комитет има право да прави поправки. Улисани в дейност, не им стигнало време да се обадят на някой от Инициативния комитет, та негови представители от неофициални източници научили, че документацията е върната от София в Общината, за да се направят корекции. На въпросите на Инициативния комитет от местния парламент рекли, че искали да ги улеснят, затова те се заели с поправките, пък и нямали телефоните на нито един човек от Инициативния комитет. Всъщност в усърдието си явно овластените са пропуснали да видят телефонните номера за контакти с комитета, които фигурират на бланките с над 4 000 подписа.

Ситуацията досега показва отношението към референдума и очакванията може единствено да следват логиката му. Ясно е, че самоковци не са във възторг, че боклукът на четири общини ще се събира под носа им, а и българската действителност е показала какво се случва с хубавите европейски проекти и идеи.

Известно е също, че доста настоящи съветници се занимават с доста по-важни теми от тази дали да се променя мястото на депото. Техните ангажименти и възможности са доста далеч от такава тематика. Така че, ако решението на Общински съвет бъде близко до предложението на Инициативния комитет, ще бъде направо изненадващо.