„Захари Зограф“ отива при Захари Каменов

Художникът Захари Каменов бе определен вчера следобяд за носител на националната награда за живопис „Захарий Зограф“. Наградата ще бъде връчена на церемония на 19-ти май в Градската художествена галерия.

Вчера комисия с председател Светлин Русев проведе заседание за определяне на носителя на националната награда за живопис „Захарий Зограф” за 2016 г. Членове на комисията са художниците, носители на наградата – Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Милко Божков, галеристът Иво Масларски, кметът на община Самоков Владимир Георгиев и зам.- кметът Васил Сайменов.

Комисията единодушно определи за носител на наградата за 2016 художникът Захари Каменов – съобщиха от Общината.

Той е роден през 1949 г. във Видин. Завършил е живопис в Националната художествена академия. Негови творби притежават най-известни галерии в Европа, Америка, Азия. Художникът се занимава с графика, живопис и малка пластика – керамика. Правил е много изложби у нас и в чужбина, носител е на много български и международни награди. Свързан е със Самоков още преди 30 години, когато отпечатва графиките си в Графичната база. Миналата година през октомври самоковци се докоснаха до творчеството му чрез изложбата му в галерия Масларски.
Едни от крилатите фрази на художника, които определят неговото верую са, че художникът живее в паралелен свят. „От една грозна жена може да се роди прекрасна картина. Ако имаме очи, ще видим повече. Ако не – ще направим жълта страница за голотата.“
Художникът Захари Каменов прави повече изложби в чужбина, отколкото у нас. Използва каракачански текстил за колони или превръща детското дървено конче в произведение на изкуството. Миналата година заедно с румънец и македонка той участва в експозицията „Ангелите и хората“ в най-голямата галерия в Страсбург. Показвал е част от „каракачанската“ инсталация в старата катедрала на Амстердам. На пленер в с. Скорците е събирал автентични предмети, върху които да рисува.

С решение N 57 по протокол 6 от 3 февруари 2000 година ОбС Самоков с пълно мнозинство прие статута на наградата за живопис „Захарий Зограф“, с което възстановява една културна традиция, прекъсната през 1988 г.  Наградения автор прави самостоятелна изложба, която съпътства награждаването.