Затварят Метеорологичната станция на Мусала

 

От Института по хидрология и метеорология са решили да затворят Метеорологичната станция на Мусала. Вчера шефката на Туристическото дружество в Самоков, Марияна Илиева, на въпрос на сайта „Самоков инфо“ повод новината заяви, че са й се обадили вчера възмутени туристи от Етрополе и са заявили, че ще подготвят протести сред планинарската гилдия в знак на несъгласие със затварянето на станцията.

Планинарските форуми са пълни с мнения по темата. Според данни причина за закриване на обекта е смъртта на Огнян Филимонов, който загина в края на миналия месец при подхлъзване от връх Мусала. Запознати с проблемите на БАН твърдят, че това е формален повод, а има съвсем други причини, за които на този етап може само да се гадае. От БАН например се оплакали, че нямат пари за тази станция.

След смъртта на Филимонов на стнацията остана на работа само Димитър Белокапов. Преди месеци се пенсионира и другият им колега Георги Терзийски. Той е работи в станцията цели 43 години.

“Станцията е открита през 30-те години и никога не е прекъсвала дейността си.  Работеше, дори когато нямаше все още ток. През 80-те години военните пуснаха ток. Жалко е да се затвори, защото когато един обект не се поддържа, се руши и от него остават руини” – коментираха за сайта ни работещи в планината.

Снощи от медиите стана ясно, че има предположения, че заради бизнеса на шеф от БАН има интерес да се промени начинът на работа на станцията, т.е. да се ползва автоматична система за отчитане на данните.

Десислава Стоянова

сн. „Метео“ /Архитектите Г. Скордев (първият отдясно) и П. Калчев (третият с голфа) с двама майстори пред станцията/