Заради незаконното строителство в ловното стопанство „Искър“ уволниха шефа му

zx620y348_4098576

В съобщението се посочва, че проверката е извършена по публикацията на съпредседателя на „Зелено движение“ и общински съветник в София от „Демократична България“ Владислав Панев, който сигнализира във видео за нерегламентирания строеж. Ловното стопанство не е изискало от фирма „Био майнинг“ необходимите строителни книжа и не е уведомило Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) за строителството, е установила проверката.

Не са представени строителни книжа за строежа, информира ДНСК.
Според Владислав Панев нерегламентираният строеж на хотелски комплекс е на бизнесмена Румен Гайтански-Вълка и липсва информация за търг за привличане на частни фирми в ловното стопанство. Единствените документи за конкурс със стопанството са на фирмата на Гайтански „Био майнинг“ и са от 2013 г. от кабинета „Орешарски“, казва Панев.

ЮЗДП съобщава, че има сключен на 23.06.2016 г. договор с фирма „Био майнинг“ за осъществяване на ловностопански дейности в района на ловното стопанство със срок от 15 години, след като фирмата е спечелила конкурса с най-много точки сред четири кандидата.
Предмет на съвместната дейност съгласно представена от фирмата инвестиционна програма са: изграждане, ремонт и поддръжка на биотехнически съоръжения; разработване и поддръжка на фуражна база;

купуване на фураж за подхранване на дивеча; опазване и охрана на дивеча;
купуване на жив дивеч за разселване; ремонт и поддържане на бази за интензивно стопанисване на дивеча и изграждане на волиери; предоставяне на движими дълготрайни материални активи за ползване от стопанството и др.

За извършването на всяка от дейностите са предвидени разходи от двете страни по години, които се прецизират с анекс за всяка отделна година и към момента се изпълняват коректно, отбелязва ЮЗДП.
„Всички инвестиции, които се извършват в рамките на договорите за съвместна дейност, сключени между ЮЗДП и юридически лица, остават безусловно в полза на държавата. В конкретния случай са допуснати груби нарушения – нерегламентирано строителство и нарушаване на вътрешните правила на ЮЗДП, е прекратен договорът за управление на директора на „ДЛС Искър“ инж. Атанас Дарелов“, се посочва в съобщението.

„Ето така се прави окупация на държавните ловни стопанства. Първо договор за наем, за съвместна дейност, след което приватизация на сгради. Бавно, полека, като сварената жаба. Затова е нужно да действаме навреме, иначе ДПС ще завладее всичко, ще постави огради и ще си откъсва парчета от България. И то от публична държавна собственост.

Същата работа е и с Вълка. Първо договор за съвместна дейност, сега строи огромен палат (вижте видеото, два огромни крана) до язовир Искър, след това ще къса парчета от стопанството. Утре внасям заявление за достъп до информация до земеделския министър Танева. Знаете, че ДПС открай време е с дебели връзки точно в това министерство. Ще искаме информация не само за Вълка и Искър. За всички стопанства. Нека да е прозрачна и публична. Пък ако има престъпления, има кой да решава“ – написа вчера във фб подарият сигнала Владислав Панев.

 

Прессъобщение: ДНСК извърши проверка на строеж на територията на Държавно ловно стопанство Искър

На 05.08.2020 г. от органите на Дирекция за национален строителен контрол бе извършена проверка на реализирано строителство, намиращо се в обхвата на Държавно ловно стопанство Искър, на брега на язовир Искър. В момента на проверката не са констатирани строително-монтажни дейности, както и присъствие на участници в строителството. Не са представени строителни книжа относими към строежа. Направени са предписания до възложителя, в лицето на Директора на държавното ловно стопанство в срок до 07.08.2020 г., да представят в ЦУ на ДНСК всички налични строителни книжа и документи.
От направения оглед се установи, че изпълнявания строеж е изцяло от компетентността на общинската администрация“ – сподели още Владислав Панев.