Започна евакуацията на чужденците в Ухан, вирусът убива все повече

1506454-3-surgery

Смъртните случаи са 132, а състоянието на 1239 от заразените се оценява като тежко

Първият самолет с 200 японци, които са поискали евакуация от китайския град Ухан, излетя към Япония.

Редица държави започнаха да евакуират своите граждани, след като китайският мегаполис стана център на зараза с нов, потенциално смъртоносен вирус. Япония обяви, че общо 650 техни граждани са поискали да бъдат евакуирани.

Ухан е силно изолиран, като са спрени влаковете, междуградските автобуси и над автомобилния трафик се упражнява строг контрол.

Два френски самолета ще извозват граждани на Европейския съюз, които искат да напуснат града.

Южна Корея също е сред държавите, които обявиха, че са организирали чартърни полети за свои граждани, блокирани в заразения град.

Канада обяви, че 126 канадци живеят в Ухан и все още се преценява как да се действа.

Австралийските граждани от китайския град пък няма да бъдат допуснати в континентална Австралия, а ще бъдат закарани на малък карантинен остров в Индийския океан. Там евакуираните ще останат 14 дни, за да е сигурно че няма да донесат заразата на континента.

Смята се, че във Ухан има около 600 австралийци. Приоритет при евакуацията ще се дава на възрастни хора и млади семейства с деца.

Нова Зеландия обяви, че са се разбрали с властите в Канбера евакуираните техни граждани също да бъдат карани на остров Рождество.

Междувременно градските власти в китайската столица Пекин обявиха, че ще налагат тежки глоби на аптеките, които са повишили цените на хирургическите маски.

Предвижда се на спекулантите да бъдат глобявани с до 3 милиона юана, което е около 430 хиляди щатски долара.

Проверяват се също така цените на други продукти, свързани с предпазване от коронавируса, като дезинфектанти и ръкавици. Досега са регистрирани 31 нарушения на ценовата политика.

В магазините и аптеките в многомилионната столица на Китай още от миналата седмица се наблюдава недостиг на маски, които хората масово купуват, за да се предпазят от евентуално заразяване

Броят на заразените с коронавируса в страната с най-голямо население в света, по официална информация достигна 5 974. Повече от половината от тях са в провинция Хубей. Смъртните случаи са 132. Състоянието на 1239 от заразените се оценява като тежко.

От актуализираната информация става ясно, че заразените с новия коронавирус са повече от тези, засегнати от тежкия остър респираторен синдром (ТОРС). През 2002 – 2003 г. в Китай той зарази 5327 души. Смъртните случаи бяха 349.