Заместник-министър брани с клишета безумните учебници по история

Фондация “Истина и памет“ изпрати отворено писмо до министъра на образованието Красимир Вълчев заради новите учебници по “История и цивилизация“ за 10-и клас за учебната 2019-2020 г.

В него се иска да се предприемат действия за спиране или фундаментална преработка на част от учебниците. Неправителствената организация смята, че моментите от историята на България до 1989 г. са доста спестени.

Заместник образователният министър Петър Николов обясни пред БНР каква е процедурата за одобрение на учебник по история:

“Как се създават учебниците в България е разписано в закони, не е въпрос на хрумване на някого. Процедурата е следната – издателствата сключват договори с авторски колективи, които трябва да са преподаватели в съответната област, те подготвят проект за учебници, след което въпросните проекти минават съгласуване и оценка от оценители, които са отново преподаватели, чиито имена се подават в министерството от тези висши учебни заведения в България, които имат акредитирана история. Одобрени от въпросните оценители, учебниците се пускат на електронно одобрение от учителите от самите училища. В нашия случай за 10-и клас това са гимназиалните преподаватели по история. Когато това мине, вече окончателно се одобряват от министъра. Сега сме преди окончателното одобрение от министъра…“.

В интервю за предаването “Преди всички“ по програма “Хоризонт“ Николов отговори дали според него има изкривяване на частта от историята, касаещо периода (1944 -1989 г. – б.р.) с клишета, които очевидно имат за цел да оправдаят престъпното поднасяне на историята на комунистическия режим.

“Това е страшно дълга тема. Първото, което трябва да се каже, че историята не е математика, в нея всичко е въпрос на интерпретации и всичко по някакъв начин е изкривено от авторовата позиция. Когато един човек тръгне да пише история, особено за по-нова епоха, неминуемо неговите политически възгледи по някакъв начин се отразяват в текста… “.

Източник: Фактор бг