Загрижен съм за бъдещето на България

9797ad0cb7b18dbecfcea48c5c44bd9d

Съби Събев – евроатлантическият генерал на Реформаторския блок, пред „Самоков инфо“

 Генерал-майор  Съби Събев е роден в с. Желю войвода, област Сливен. Завършил е средно образование в Техникум по електротехника “Мария С. Кюри” – гр. Сливен.

През 1975 г. е завършил Военно-въздушното училище “Георги Бенковски”, с. Долна Митрополия, обл. Плевен, както с военна, така и с гражданска специалност – “инженер по радиоелектроника”, а през 1982 г. се дипломира във Военна академия “Георги С. Раковски” – София, с магистърска специалност по военно дело.

През 1987 г. гeн. Събев е завършил оперативен курс във Военна академия “Юрий Н. Гагарин”, в Монино – Руската федерация, а през 1994 г. се дипломира от Военно-въздушния колеж на ВВС на САЩ, в Монтгомери – Алабама.

В периода 2001 – 2002 г. е завършил различни курсове за висши офицери в страни-членки на НАТО, включително в школата на НАТО в Оберамергау – Германия, Центъра “Джордж Маршал” в Гармиш-Партенкирхен – Германия и Колежа по отбрана на НАТО в Рим – Италия.

Професионалната кариера на ген. Събев е изцяло военна. Той е заемал различни длъжности във ВВС и ГЩ-БА,  на тактическо, оперативно и стратегическо ниво. Оглавявал е щаб на авиационна ескадрила, полк и дивизия, бил е зам. началник щаб на авиационен корпус, последователно е ръководил оперативно управление в щаба на ВВС и управления по операциите и стратегическото планиране в Генералния щаб на Българската армия. Ген. Събев приключва военната си кариера като военен представител на България в Главната квартира на НАТО, в Брюксел – Белгия, където работи над 2 години като национален представител във Военния комитет на НАТО и Военния комитет на ЕС.

През военната си кариера ген. Събев е работил за изграждането и укрепването на военните способности и структури на ВВС и за реформата на Българската армия, ръководил е разработката на доктринални документи, стратегически прегледи, планове и анализи, включително за участие на военни контингенти в учения и операции на НАТО по опазване на мира. Ръководил е провеждането на първия преглед на структурите на Българската армия и изработването на “Актуализиран план 2004”. Като военен представител е изградил и интегрирал националното военно представителство в дейността на Военния комитет на НАТО и подчинените му работни органи.

Понастоящем работи като главен експерт във Военна академия “Г. С. Раковски”  в Института за перспективни изследвания за отбраната, по изследване на въпроси от съюзната и национална сигурност и отбрана, военната стратегия, отбранително планиране и развитие на въоръжените сили и тяхната трансформация. Използва разностранния си опит и за водене на краткосрочни курсове по структурите и механизмите за функциониране на НАТО и Европейската политика за сигурност и отбрана. Има специален изследователски интерес в областта на трансформацията на отбраната и въоръжените сили, включително трансформацията на военните способности на НАТО и ЕС. Вземал е участие в редица конференции по дискутиране на проблемите в посочените области.

Генерал Събев, какво Ви мотивира да се кандидатирате за вицепрезидент от Реформаторския блок?

-Загрижеността за бъдещето на България, най-вече.

Имате доста богата професионална биография, също така много голямо уважение и респект в различни среди предизвиква мнението Ви за отношенията между България и Русия. От какво зависят добрите отношения между България и Русия?

-Доста често ми задават въпроси по този повод. Добрите отношения между България и Русия зависят главно от Русия. Но политиката, която провежда руският управляващ елит, не говоря като цяло за руската държава и нейните граждани, не е приемлива за всички страни от НАТО, Европейския съюз, включително и за България. В България обаче има партии, които подкрепят и защитават руска политика и интереси. Отношенията може да бъдат равноправни и взаимоизгодни, но едва когато Русия се откаже от този тип политика – да налага доминиране, политика на икономически натиск, на принуждаване, политика, която принуждава България да плаща най-високите цени за нефт и газ, включително и натиск да се строят нови ядрени мощности в България. Русия трябва изключително да уважава страната ни като достоен член на нациите в света, да се съобразява с нашите интереси и всичко да бъде на равноправна основа.

Но това може да стане, когато Русия се откаже от този тип агресивна политика, защото тя се изолира все повече от Западния свят, все повече има конфронтация в отношенията със САЩ и с държавите от НАТО. Русия манипулира собственото си обществено мнение за това, че НАТО като организация е заплаха за Русия, макар че в нито един документ на НАТО няма да срещнете, че Русия представлява заплаха или враг на НАТО. Докато обратно – в руски стратегически документи ще срещнете, че най-голямата заплаха за Русия е НАТО.

-Имате доста солидна подготовка и от обучение в Америка? Какво ви даде това предизвикателство?

-Бях първият български офицер, който беше поканен да се учи в Генерал-щабния колеж на американската ВВС. Това беше огромно предизвикателство и отговорност пред мен. Костваше ми изключително много усилия, но всички това се оправда с много широкия кръгозор, който получих по отношение на международна политика, национална политика за сигурност, НАТО като организация, въобще за развитието на гражданско-военния контрол в демократични държави. Запознах се с много неща, които не се изучават в България. Даде ми специфична военна подготовка и обща подготовка по големите проблеми в света.

В Самоков имаше големи поделения. Сигурно сте запознат доста добре с функционирането им допреди години?

-Да, познавам много добре спецификата им, макар да не съм конкретно от сухопътните войски. Познавам много военни от Самоков. Аз отговарях за самоковските поделения в определен период от време. Хубаво е за в бъдеще и тук, в Самоков, да се възстановят някои военни активи на страната, така, като стана в други градове. Трябва да изграждаме тези поделения като истински натовски единици, защото България е в НАТО и трябва да изпълнява нейните изисквания и стандарти.

В правомощията на един вицепрезидент е даването на гражданство и убежище. Какво според Вас трябва да се промени в досегашната практика?

-Считам, че трябва да се улесни процедурата за даване на гражданство на онези българи, които са с доказани български корени. Говоря за българите в Украйна, в Молдова, включително в Македония. За всички останали, които желаят да станат български граждани трябва много внимателно да се преценява откъде идват, защо идват, защо избират България. Според мен приемът и даването на българско гражданство на българи трябва да се ускори.

 

Десислава Стоянова