Жители на Самоков: „Сметището между Самоков и Драгушиново е на 50 м от къщите ни“

Общината дава големи суми за извозване, трябва да се реши проблемът. Заплашва се здравето ни“ – казват те

Читатели на „Самоков инфо“ съобщават, че многократно до Общината са подавани жалби и сигнали за кошмарното сметище, което се намира на по-малко от 50 метра до къщите им. „На ден десетки каруци и колички се изсипват на него, след това роми започват да ровят из боклуците“ – написаха ни в писмо самоковци.

Сметището е известно отдавна. „Подаваме сигнал до Европейската комисия. Многократно са идвали медии, какви ли не чиновници, ефектът е нула. Не е редно до къщите ни да има такова сметище. Кога ще се сложи край на този ужас? Чупят прозорците на къщите ни, влизат вътре и ни нападат, крадат. Страх ни е да замръкнем“ – сподели Михаил Иванов.

„Така е с години, не може да се оправи. А като запалят гуми, става още по-страшно. Като духне вятър, всичко отива в къщите. Ще се заразим. Преди две години ходихме в Общината. Казаха ни, че ще се сложи ограда – нищо такова не се направи“ – допълни Михаил. „Като видяха какво става, българите и те започнаха да карат боклуците си тук. Вечер към пет и половина, след работа, идват тука“ – сподели Мария Костова.

„Това е входно-изходна артерия на града – срамно е. Искаме да се сложи пазач. Утре пак започваме да събираме подписка. Искахме да не го правим преди изборите, за да не се изтълкува политическо. Искаме кметът да ни помогне и да ликвидира това бунище“ – заявиха хората от квартала.

„Не е до това, че в махалата няма сметосъбиране. Може да се намери начин. Може да се сложи и камера за видеонаблюдениие. Сметището се почиства редовно от БКС. Всеки петък се изкарват боклуците с фадрома, но изхвърлянето трябва да се преустанови“ – категоричен е Благой.

„Цял живот събирах пари за тази къща. По 30лв. на месец. Иде ми да я продам и да се махна, както направиха много мои съседи“ – сподели с мъка Иван Атанасов.

На около 200 метра над това сметище има друго бунище, до руините на „Любчо Баръмов“.

„Общината обяви търг за тези парцели и той ще се проведе тези дни. Имаше едни парцели по-надолу, купи ги църквата в махалата с пастор Николай. Тези парцели не знам кой ще ги купи. Мястото е много хубаво, но е близо до махалата. При нас ред нема, нема режим от 2 до 4 часа. Гърми музика, има купони, знаете какви сватби правим. Кой ще ги купи тези парцели? – пита се Васил Трайков от Седми квартал в Самоков.