Жители на Самоков: „Искаме тишина и спокойствие 24 часа в денонощието“

Подписка и въпроси към местните овластени бяха зададени по време на сесия на Общински съвет

„Никой не иска да живее като в гето, всеки трябва да се подчинява на Закона“ – призоваха пред съветниците самоковци

Самоковци заявиха директно пред властимащите в Самоков протеста си срещу денонощния шум, високата музика и чалга, които смущават спокойствието им. Пред съветниците и кметовете по време на сесията дойде Николай Стефанов, които с десетки свои съграждани са събрали подписка срещу високата музика и нощните купони в града. Самоковци призовават да се създадат нови правила, които да забранят шума през нощта, когато е време за почивка и сън.

Властимащите по време на сесията уточниха, че вече имат предложение за нова Нердба на Общината за обществения ред, която е провокирана от призива и подписката на самоковци. Стана ясно, че подписката е депозирана в Общината и до председателя на ОбС Силвия Стойчева. По този повод е имало заседание на Правната комсия към Общински съвет и е уведомен кмета Владамир Георгиев за необходимостта от промяна в Наредбата, която да гаратнира спокойствие, ред и тишина през нощта. Документът, който приеха самоковските овластени по предложение на хората, събрали подписката, е сходен с правилата, разписани в Наредбата за спазване на обществения ред в София.

 

„Само за пет дни събрахме подписка от 20 човека с авторитет в грава и го внесохме в общинска администрация. Ако я събирахме за по-дълго време, щяха да се подпишат над 20 000 души“ – увери пред сесията Николай Стефанов. „Няма човек, включително и жевеещ в Седми квартал, който да не иска ред и сигурност. Никой не иска да живее в гето, командван от определени хора там. Всеки трябва да се съобразява със законите в Общината и Наредбите на Общината. Нашият призив е следният – ние искаме, в правото си на жители и данъкоплатци, да се направи проверка и актуализация на адресна регистрация на всички, живеещи в Самоков. В Самоков има бум на увеличение на население, което ние не знаем какво е. Настояваме за събаряне на всички незаконно изградени бараки, не казвам жилища, защото няма жилища южно от отколовръстния път, до изхода за град Ихтиман, там има така наречените „гета“. Много отдавна трябваше да се промени Наредба 1 за обществения ред с цел осигуряване тишина и спокойствие 24 часа в денонощието във всеки ден от годината. Господа, разпишете ефектвини санкции за нарушителите, като в същото време осигурите основания за ефективна работа на РПУ –  Самоков“ – призовават в подписката си самоковци.

В друга точка от подписката, входирана до местната власт се казва: „Вече не може да се види из Самоков разхожщащ се пешеходно полицай. От няколко месеца, откакто е новият началник, има движение на полицаи, преди нямаше и такива. Хората трябва да познават полицаите и да им имат доверие“ – заявява се в подписката.

„Друг основен проблем са малолетните шофьори – в Първи район, в „кв. „Разсадника“, в Седми квартал – навсякъде се движат коли, карани от малолетни. Наскоро един родител на малолетен шофьор, който съм го спрял, ме налетя и ми каза: “Ти какъв си, за да му правиш забележки? Аз съм му дал автомобил за 20 000лв., ти ще му правиш забележка, че няма години, за да управлява?! Той управлава по-добре от мен!“.

Директно към кмета се обръщаме – г-н кмете, вместо да ни давате рекламни материали за това какво е свършено от местната администрация, отпечатайте Правиника за бществен ред на Самоков. Раздайте го, намерете начин да уведомите хората, че има такъв правилник и намерете начин, по който те да се запознаят и да започне спазване и конторолиране. Това нещо касе всички. Може би не си давате сметка, но аз пресметнах, че ако има 3 – 4 000 имота – жилища, може би всеки е загубил 20 000 – 300000лв. от стойнатстта на имота си, защото цените на имоти в Самоков падат. Кой купува в имоти Самоков? Ако се сметне, става въпрос за загуби от над 100 000 000лв. Колко общински бюджета са това, г-н кмете?

Може би г-н Бодуров знае, той скоро продаде имот в квартал „Разсадника“, нека каже той колко е загубил от продажбата и цената на имота си. Дали знаете, че хората са принудени да си продават имотите, защото вече няма условия за живот в Първи район, в Седми кваратал и в кв. „Възраждане“. Знаете ли, че има хора, които излизат от натариуса и са продали къкащата на живота си за 20 – 30 000лв., защото са такива цените, знаете ли с какви чувства и към общинското ръководство, и към държавата са тези хора? Това нещо се таи в душите на хората. Ако не съм прав, нека някой ме обори. Благодаря все се пак, има някакво начало, но това начало ще бъде ефективно, ако има изменения, но и контрол, Общината трябва да изгради структури, които да бъдат ефективни и които да накарат хората да спазват тези правила“ – заяви Николай Стефанов.

 

Кметът увери, че приветства такива изказвания и напомни, че има такива пробеми и в други градове. „Относно адресната регистрация – битува слух, че кметовете ги населват, но няма как ние адресно да регистрираме хора, които нямат собственост“ – поясни кметът Георгиев.

Съветникът от Евророма Васил Стоянов /Васкос/, поиска от Николай Стефанов да отговори на негов въпрос. „Питането е свързано с твърдението, че има преселване на роми от кв. „Възраждане“ към горния край на града, едва ли не циганите са виновни за кражбите и реда. Нека г-н Стефанов отговори – знае ли, че къщата на инж. Бодуров са я ограбвали три пъти? Затова си е продал къщата, а в момента, преди няколко месеца, чета от пресата, че пак му е ограбена къщата, която се намира обаче в горния край на Самоков. Пак ли циганите са виновни, г-н Стефанов? Общината трудно се бори с незаконните постройки, от години не можем да се справим с незаконното строителство в Боровец“ – заяви в отговор на подписката Васил Стоянов.

Николай Стефанов в отговор каза: “ Г-н Стоянов, аз все още живея там, в този квартал, а вие вече не живеете там, защо г-н Стоянов? Подчертавам отново към г-н кмета – има преселени от други места. Елате, ще ви заведа по пътя за Драгушиново. Тия хора откъде дойдоха? Има стотици бараки“ – заяви Николай Стефанов.

„Ние, хората от Самоков, искаме да живеем норамално, а не да бъдем подвластни на гетото. Искаме да бъдем подвластни на Община Самоков и на държавата, а не не на десетнина определни хора в гетото. Вие го знаете това нещо, но не искате да го изкажете. Но нещата ще прелеят, както преля проблемът с Бързанските ливади. Те се събират и идва потопът и тогава кой ще викаме? Вие трябва да оправите нещата“ – категоричен бе Стефанов, а в залата последваха аплодисменти за изказването му.

Съветникът инж. Петър Георгиев заяви, че в Самоков има два типа хора – едни, които спазват законите на държавата и други, които не ги спазват. Той също бе категоричен, че всички са длъжни да вземет мерки срещу беззаконието и нарушаването на обществения ред, за да не се сбъднат лошите прогнози за бъдещето на град Самоков.