ЖАНА НИКОЛОВА-ГЪЛЪБОВА ЗА АТЕНТАТА В „СВЕТА НЕДЕЛЯ“ ПРЕЗ 1925 ГОДИНА

„Атентатът беше насочен срещу България. Никой и нищо не може да оправдае такава агресия. Убитият генерал Коста Георгиев беше депутат от Западните покрайнини, откъдето е и баща ми. Заради покушението върху цар Борис в Арабаконашкия проход погребението беше отложено от предния ден за 10 часа. Аз и сестра ми тръгнахме за „Света Неделя“, живеехме тогава на „Оборище“.
При храма „Св.Ал.Невски“ ни спряха военни патрули. Разбрахме, че опелото ще бъде в 3 часа. Никъде не е отбелязано, че то два пъти беше отлагано, но аз помня. И ние се върнахме.
Следобед отидох у една приятелка. Към три и половина страхотен взрив разтърси всичко. След малко дойде баща й и каза, че има атентат. Подробностите знам от моя мъж, проф. Гълъбов. Бил в сладкарница „Цар Освободител“. Когато се задало шествието, всички излезли да отдадат почит на покойника. Сред тях и генерал Грънчаров, който бил шеф на моя мъж през войната. Той го повикал да говори нещо с него. Когато завили към „Св. Неделя“, мъжът ми се сетил, че носи коректури и се отбил в печатница „Художник“ на ул. „Денкоглу“. Разбрали се да се намерят в черквата. Когато мъжът ми отишъл там, имало вече огромна тълпа и конна стража не пропускала никого в претъпканата черква.
Обяснил, че е професор Гълъбов и има уговорка с генерал Грънчаров. В момента, в който стъпил на паважа отвъд кордона, бомбата избухнала. Било нещо ужасно. Хвърчали тухли, парчета от камъни, хората пищели. ..Към 3 часа през нощта го събудили военни, придружаващи съпругата на генерал Грънчаров. Казали му, че хората са ги видели заедно. Трупът на генерала обаче не бил открит в черквата. Среднощ отишли заедно и най-накрая го намират смазан под една колона, неузнаваем. Идентифицирали го по брадата и по документите. Моят мъж бил потресен. Ако не бил се отклонил заради коректурите, щяла да го стигне същата участ. ..Тогава започна да бушува Каин, да вилнеят, както Достоевски би казал, бесовете. Извърши се деформация не на политическа база, а на морална и национална. КОМУНИСТИТЕ ПОИСКАХА ДА УНИЩОЖАТ ЧОВЕШКАТА СУБСТАНЦИЯ. ДА УНИЩОЖАТ ЧОВЕКА В ЧОВЕКА. ЗА ДА МОГАТ ДА ГО ДЕФОРМИРАТ ОБАЧЕ, ПЪРВО ТРЯБВАШЕ ДА УНИЩОЖАТ РЕЛИГИЯТА.“
Из интервюто на Жана Гълъбова „Трябва да завием вдясно, за да надмогнем Каиновия комплекс“, публикувано в книгата ми с интервюта „ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ“, С., 2013 г.
Виолета Радева