Екшън между роми и жандармерия в кв. „Възраждане“ – Самоков. Ром без книжка си позволи да не спре на стоппалка

20180712_095326

Вчера около обяд в Самоков се разигра екшън в кв. „Възраждане“

Полицията и Жандармерията провеждат тези дни съвместна операция в града. По време на рутинната проверка е спран водач на микробус – Боян Радославов, от ромски произход. Той обаче не се подчинил на стоппалка и направил опит да избяга, укривайки се в ромската махала. Предприети били  заградителни мероприятия и извършителя на деянието бил задържан. Образувано е досъдебно производство. В микробуса Радославов превозвал кон, който вероятно е негова собственост.

След като нарушителя бил задържан, органите на реда са установили, че той е без свидетелство за управление на МПС. Радославов не е криминално проявен. В момента на задържането му стотици от циганската махала в Самоков се събрали на едно място, за да възпрепятстват прилагането на Закона.

В Самоков се коментира с възмущение, че е крайно време всички институции да съдействат за налагане на практика за равни задължения на живеещите в града, без значение на етноса. „Кой си позволява да не се подчини на полиция? Наказанията срещу такива лица, които нямат страх и респект от полицията трябва да бъдат много сериозни“ – коментират самоковци.

Коментарите под клипа по случая са над 2 000, а споделянията са над 4 000, при това за часове. На клипа се вижда, че тълпа роми крещи на жандармерията. Прозвучават и закани от ромите към полицията, че ще ги застрелят…

“Кой си позволява да се заканва на полицията?“ – питат самоковци.

„Защо не изпълняват полицейска заповед?! Защо не изпълняват закона? Защо масово се кара без книжка, а често и нерегистрирани МПС. С алкохол и наркотици?! Защо ако един такъв тип, Ви убие на пътя, няма да пострада както българин? Защото в 90 на 100 от случаите управляваните МПС са на името на трето лице и нямат гражданска отговорност, което веднага означава, че да се плати от такъв водач на такова МПС, дори чрез Гаранционен фонд е истинско приключение. Защото те нямат и не са имали „приоритета“ да плащат глоби, данъци и такси. Дори и когато формално им се съставят глоби, пари няма от къде да се вземат. За да не плащат данък сгради и за да са свободно движещи се избиратели на всички избори, те нямат официално движимо и недвижимо имущество. Защото никой не следи от къде разполагат с такива пари, с които видимо разполагат, когато влизат в магазин. Защото цели фамилии, поколения наред не работят официално, получават помощи от Министерство на соц. грижи, но разполагат с пари, чийто произход не могат да докажат!! Мога да изброя още. Но стига. Гореизброеното, ведно с демовстрациите им на правоимащи, скоро ще доведе до нещо много опасно!! И тук опасността ще бъде не от етнически конфликт между българи и цигани,а между бедни и богати цигани. Защото приоритетите, които имат една огромна част от тях, не са за всички! С това разделението между самото им съсловие, става все по- ужасяващо!“ – предупреждават тревожно самоковци.

Десислава Стоянова