Евтини лекарства изчезват от аптеките, заменят ги скъпи

Правителството трябва да промени лекарствената си политика – оявиха в „България сутрин“ д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването и Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки. Причината е, че евтини лекарства мистериозно изчезват от аптечната мрежа, а на тяхно място се появяват по-скъпи препарати, които Здравната каса също поема.

За ситуацията алармират различни пациентски организации. Потвърждават я и от аптеките и дори обясняват, че имат инструкции от НЗОК. Препартатите са за хронично болни, но и за лечение на онкоболни и хора, които са на животоподдържаща терапия.

„Аптеките са силно демотивирани от последния договор с НЗОК, която се опитва да им вземе и последните стотинки. Над 40% от аптеките не са включени в системата за верификации. Те няма да могат да се справят с всички изисквания, които има към тях. В момента има 5 лобистки организации у нас и нашето законодателство прилична на кърпена черга. Причината е, че всяка лобистка организация слага кръпки в закона, когато надделее над останалите“- коментираха пред Bulgaria ON AIR д-р Кацаров и Николай Костов.