Европейската комисия вече изпрати България на съд заради Рила буфер

Европейската комисия вече изпрати България на съд заради протакането на правителството със зоната „Рила-Буфер“ от Натура 2000 – припомнят специалисти. 

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ подкрепя протеста на членовете на риболовен клуб „Балканка“ срещу изграждането на минивец „Енерджи – Говедарци“ в подножието на Рила планина.
Минивецът се изгражда в зоната от европейската екологична мрежа Натура 2000 „Рила-Буфер“, която беше предложена от учени и природозащитници преди повече от 10 години и за която настоява и Европейската комисия. Тя вече изпрати България на Съда на ЕС заради упоритото забавяне на българското правителство с „Рила-Буфер“ – казват от „За да остане природа в България“.

„Вече е ясно, че правителството бави обявяване на „Рила-Буфер“, за да се осъществят инвестиционни намерения в района като този минивец и периодично появяващите се планове за нови ски курорти в Рила планина. Зад тези предложения стоят инвеститори, близки до управляващите. Обслужването им обаче води до европейски наказателни процедури и глоби за България, които ще се плащат от всички нас, българските граждани. Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева следва да поеме персонална отговорност за този и други случаи“, предупреждават от коалицията „За да остане природа в България“.

Минивецът се изгражда на реките Черни Искър, Мальовишка и Горна Прека, които са обитавани от един от най-редките видове риби.

И освен това попада в санитарно-охранителна зона. Басейнова дирекция – Плевен е издала разрешително за минивец с невярно съдържание, който застрашава питейни водоизточници за селата в Самоковско и за квартали на София като Банкя.

Минивецът се изгражда само на 160 метра от водохващане, а според закона има забрана да се строят минивецове на по-малко от 500 метра от хидротехнически съоръжения.

„За да остане природа в България“