Евровотът в Самоков и селата – цифри и данни

20190526_180834

Евроизбори 2109 са в историята. Според някои те били генерална репетиция за местния вот, но това едва ли е точно така. Очаква се, а и практиката го е доказала, че на местните избори активността ще е много по-висока.

Данните от евровота обаче са показателни за настроенията и процесите, за готовността на партиините централи да активират електората си. На евровот 2019 не липсваха, както и друг път, удари под кръста, ритане по кокалчетата и компромати  седмици преди вота. Но в интерес на истината трябва да се каже, че имаше и опити за модерна предизборна агитация, която се отличаваше от познатата, акцентираща на чалгата.

Казват, че ударите по противника, са нещо нормално по изборно време и са практика и по света, и у нас. Интересно е обаче как в Самоков се движиха гласовете. Затова екипът на сайта „Самоков инфо“ си направи труд и извади цифри от публикуваните протоколи на страницата на РИК и ЦИК – това е официална, достоверна и окончателна информация, това са истинските данни за евровота в Самоков и селата.

Прави впечатление, че някои от протоколите са доста поправяни. Разбира се, това е позволено по определен ред и е в рамките на Закона. Друга тема е, че отдавна се апелира хората в СИК да имат поне средно образование и да са грамотни – да могат да пишат и четат на български и да познават правилата на езика.

Правят впечатление и други подробности – как, например в секциите в близост до Седми квартал са гласували избирателите, интересно е и по колко гласа имат БСП, ГЕРБ и ДПС – основните играчи на политическата българска сцена, в селата наоколо.

Сайтът „Самоков инфо“ ще публикува цифрите, а изводите и коментарите оставяме за читателите. Така е демократично и професионално.

Десислава Стоянова