Държавно горско стопанство – Самоков засади фиданки в училище по случай Седмицата на гората

Акцията е част от кампанията на ЮЗДП – Благоевград

Държавно горско стопанство – Самоков подари фиданки на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки“ по повод Седмицата на гората. Акцията е част от кампанията на ЮЗДП, която тази година е под мотото „Децата и гората на България за бъдещето на зелена Европа“. Десетте фиданки са от вида „шестил“ или млечен явор. Широколистното растение през всички сезони е много красиво.

Служители на ДГС– Самоков, ученици от школото и учители заедно засадиха фиданките. Децата получиха съвети от лесничеите как да се грижат за дървесните растения и да опазват природата. Залесяване в учебни заведения ДГС – Самоков прави ежегодно.

„Ежегодно залесяваме и горски територии, предвидени за залесяване и територии, освободени от горско-дървесна растителност след проведена сеч и засегната от короядите“ – сподели за „Самоков инфо“ инж. Александър Кроснев – началник на ДГС – Самоков.

„По случай Седмицата на гората пожелавам на всички колеги здраве и успехи при опазване на горите. Благодаря на всички мои съграждани, които своевременно ни подават сигнали за нарушения в горите – пожари, незаконна сеч и т.н. Това за нас е помощ, опазването на гората е общ ангажимент, защото това е нашата природа“ – допълни още инж. Александър Кроснев.

От дни, вследствие затопляне на времето, короядът се е активирал отново. Засегнати са всички площи от територията ДГС – Самоков. Лесничеите предприемат мерки за овладяване на проблема.