Дъждът започна, в градовете се правят диги, а в Самоков?

Пишат ни…

Здравейте, редактори от сайта „Самокв инфо“!

Тези дни в Самоков една от най-обсъжданите теми, наред със Синята зона е непрестанния дъжд. Хората дажи си припомнят, че още преди месеци гадател предрекъл наводнение и през тази година. Не вярвам на такива неща. Вярвам обаче на очите си. Имаме градина в Доспей, от месеци вадите не са пресъхвали дори когато грее слънце по-продължително. Предполагаме, че и в други села, а и в Самоков е така. Подпочвените води явно са много вече заради дъждовете през месеца. Природата не може да е спряна, но е редно местната власт да вземе някакви мерки. Миналата година по това време стана голямо наводнение. Видя се безсилието на хората, но и на властта. Пожарните коли и помпи не достигаха, минаха после някакви формални проверки от Общината, и се дадоха помощи на някои хора… Жалка картинка!

Сега, в София, която беше наводнена от предишната буря, са мобилизирани всички екипи на Аварийно-спасителното звено, хората вече са предупредени да приберат всички недобре закрепени предмети от балконите и прозорците си. В София и други градове започна изграждането на защитни диги и почистване на канализацията в подлеза на Софийския университет. Това се прави, за да не се повтаря ситуацията от миналата седмица, при която метрото и подлеза бяха наводнени – съобщават цяла сутрин националните медии. В София аварийните служби имат готовност да поставят още диги и чували с пясък при необходимост – казаха преди малко по националните медии. Почистване и проверка на шахтите е направена още миналата седмица в София и други градове!

В Самоков какво се направи? Спря ли се сечта на Ридо и в Рила, почистиха ли се шахтите? Изгради ли се стена на опасния язовир „Искър“, за който алармирахме от село Бели Искър“?
От Гражданска защита оповестиха, че именно местните власти са предупредени да следят състоянията на язовирите, критичните точки на коритата на реките, на канализационната система,  Министрество на вътрешните работи разпространи листовки с указания към хората какво да предприемат преди, по време и след наводнение. Дано и в Самоков си свършат работата!

Мария Петрова, с. Бели Искър

Антония Иванова – Самоков