Драгушиново посрещна гости за празника си

 

IMG_4132

Празникът на село Драгушиново, посветен на Св. Богородица, събра местни и гости в събота. Кметът на селото, Георги Хаджийски, посрещаше всички и организираше събитието. Месец преди това доста поработи по събора. С отец Петър и други жители от селото даже успяха да съградят чешма и красиви пейки около нея.

IMG_4130

Тя е в двора на черквата „Свети Теодор Тирон“ и в деня на събора мнозина утолиха жаждата си в жаркия августовски ден.

Точно в 12 часа на Голема Богородица – стар стил, камбаната на черквата би и в двора й бе направен водосвет. Отец Петър Стоименов освети курбана и благослови миряните. А пред сайта „Самоков инфо“ сподели, че пожелава на селото здраве и успехи. За събора имаше дарени средства, около 1000лв., и кметът Хадийски благодари за финансовата подкрепа.

Курбанът бе приготвен от жители на селото, в него имаше две крави, двайсе овце, чушки, домати, моркови, лук. Вкусната манджа бе приготевена от главния готвач Сотир Велчев, с помощта на Ради Иво, Джибути и много други местни, сред които и кметът Хаджийски. Жените пък, заедно с Верка – клисарка в черквата, рязаха цял ден зеленчука.

В приятната дворна обстановка на черквата, за която допринасят старо ябълково дърво и романтичните бели цветове на градинския еделвайс на баба Верка, съборяните обмениха раздумки и коментираха всякакви теми. IMG_4118За поредна година общинският съветник и председател на СДС – Самоков Светлана Атанасова, поздрави лично драгушинци за празника.

След обяда в Драгушиново празникът продължи на мегдана с фолклорна програма, в която участваха гостуващи състави и фолклорните формации към Читалището в Драгушиново.

Десислава Стоянова