До Мальовица в памет на Боян Петров!

„Да бъдем заедно на поход до последния български връх – Мальовица (2729м), изкачен от Боян Петров преди заминаването му за вр. Шиша Пангма“ – канят няколко планинарски организации.
„Целта на събитието е да покажем подкрепата си към хората с рискови професии, каквато беше на Боян и не само! Всички знаем колко нападки, обиди и безброй различни коментари имаше в социалните мрежи относно желанието на един човек да върви НАГОРЕ в буквален и преносен смисъл. Искаме да вдъхнем кураж на всички в и извън нашата родина, които по един или друг начин в предвид работата си почти ежедневно са подложени на риск. Ние сме с вас и подкрепяме избора на всеки един, защото без вас света, в който живеем нямаше да е същия!“ – казват още те.
Сборният пункт е на 14.07 (събота) в 8:00 до ЦПШ (Централна планинска школа) Мальовица. Групата ще бъде с хора от различни нива, екип от подготвени водачи, така че няма да гоним темпо и време. Самото изкачване се състои в няколко етапа:
етап 1: ЦПШ – хижа Мальовица: 1 час;
етап 2: хижа Мальовица – краят на втора тераса: 1 час;
етап 3: втора тераса – Еленино езеро: 50 минути;
етап 4: Еленино езеро – връх Мальовица: 50 минути.
Преходът до върха е 6.2 км с денивелация 1009м и е подходящ и за средно-активни хора. Ще има възможност и за връщане обратно на част от групата с друг водач в някои от етапите при необходимост (умора, контузия и т.н).