До края на юли извънредна епидемична обстановка

1506454-3-surgery

Извънредната епидемична обстановка у нас, която бе въведена заради разпространението на коронавирус, ще се удължи до 31 юли. Решението е взето на среща тази сутрин при премиера Бойко Борисов, в която са участвали оперативният щаб, здравният министър Кирил Ананиев и министри.

Централната власт ще препоръча на областните щабове да засилят масовия контрол по спазване на мерките, както и при необходимост да въвеждат нови мерки спрямо обстановката в съответния регион, в т.ч. и да намалят до минимум масовите мероприятия понеже през последните седмици има силно разпространение на вируса при провеждането на такива, обяви днес здравният министър Кирил Ананиев.

„Следим всички показатели и при тяхното влошаване, разбира се, ние ще предприемем съответните мерки. Затова искаме да удължим до края на месеца епидемичната обстановка, за да може министърът на здравеопазването в зависимост от промяна на ситуацията да вземе необходимите мерки. Не казвам, че удължаваме, за да наложим по-тежки мерки, но ако наистина се наложи, защото се виждат много масови мероприятия, които водят веднага до нарастване на носителите на коронавируса. Мисля, че е от полза на общественото да има министърът тази възможност, за да може ефективно да се грижи за предпазване на българските граждани при разпространението на вируса“ – заяви министър Ананиев.

Към момента основни мерки са носенето на маски на закрито и провеждането на мероприятия на закрито при намален капацитет. Очаква се нова заповед на здравния министър за влизането в страната от чужбина, както и пристигащите от кои страни подлежат на 14-дневна карантина и от кои не.

Проф. Тодор Кантарджиев каза, че даден случай се регистрира при първи положителен тест и само тогава. От думите му се разбра, че ако след това има отрицателен тест, направен в частна лаборатория, карантината не пада, тъй като пробата може да е взета неправилно или материалът да не е съхранен добре, а вирусът все още се отделя. Той каза още, че няма медицински данни за отслабването на вируса.

Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че е назначена проверка по случая с починалия спешен медик в София д-р Юлиан Стамов. Той обяви, че центровете за спешна помощ имат всички предпазни средства.

От думите на министъра се разбра, че медиците са задължени да носят предпазни средства при посещение на адрес само ако има информация, че има съмнения за коронавирус. В противен случай не са, макар че в самата линейка винаги имало предпазни средства и лекарите можело да преценят на място.