„Дор език живее…“

 

„Дор език живее, народ не умира“ – думите са на видния енциклопедист от Възраждането Иван Богоров. Създал е първия българския вестник /две години след „Любословие“ на Фотинов/; по образование медик, но с интереси и към икономиката, географята, езикознанието; следва химия в Лайпциг, завършва медицина в Париж; учителства в Стара Загора; написва първата граматика на българския език; написва „Упътване за българския език“, по време на Руско-българската война е преводач. Биографията му е богата, живее в много градове, една от най-динамчните фигури за времето си. Впечатлява не само с интелекта си и с усилията на един от най-убедените български пуристи, обявили се срещу чуждиците. Д-р Иван Богоров е един от създателите на новобългарския книжовен език, сътворява голям брой нови думи на основата на вече съществуващи в народния. Според някои негови критици бил краен.

В днешно време българският език се употребява все по-нелепо. Малцина главни редактори на вестници, редактори или издатели може да се похвалят с придобити знания като Богоров. Днес звучат неразбираеми думи от електронните медии, а в повечето от вестниците, особено в жълтите, които се увеличават, отношението към езика е отчайващо. В стремежа си към сензация на страниците на печатни медии, които в никакъв случай не се числят официално към жълтата преса, изобилстват думи, които никой уважаващ себе си и дипломата си филолог не би използвал. Примери ли ви трябват – „тъпчат с шоколад“ , „шокиращо красиви“,“ супер бляскава“ … Епитетите издават желание за създаване и оповестяване на шокиращи новини, но най-вече езикова немощ и интелектуална импотентност. В желанието си да бъдат интересни множество печатни медии се отдалечават все повече от българската езикова норма.

Но пък може би именно те отговарят на потребностите на родния зрител, облъчван само с еднотипни политически новини, от политически субекти, чийто изказ е на нивото на третокласниците и от реалита, които всяка вечер ни приспиват. Алтернативата им е проф. Вучков, чиято песен се лее от екрана или проф. Б. Димитров, който е атрактивен особено когато се разгневи на нечии глупав въпрос, зададен по телефона на предаването…