Дончо Златев от СДС призова с партийните субсидии да се купят детски линейки

SDS_logo

Дончо Златев, член на НИС на СДС, призовава премиера Бойко Борисов да предвиди средства за закупуването на 27 специализирани детски линейки във всички областни градове. Това стана ясно от отворено писмо на Златев до медиите.

Той припомня, че от месец се популяризира идеята правителството да даде 4 млн.лв. за тези линейки.

По думите му средствата могат да дойдат от разликата от 16-18 млн. лева, която ще се получи след направеното предложение на премиера Борисов партийната субсидия да падне от 11 лв. на 1 лв.

Златев подчертава, че стойността на една специализирана детска линейка е едва 150 хил.лв., а толкова години не са се намирали средства за закупуването на такива автомобили за спешна помощ.

Той уточнява, че единствената такава линейка в страната, която се използва в София, е закупена с дарения.

Както е известно, преди дни, Борисов предложи 1 лв. партийна субсидия

Дончо Златев отбеляза още, че тези линейки не са като обикновените, тъй като са оборудвани с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка. Самите кувьози също имат вградени всички необходими системи за мониторинг.

По думите му линейката освен за най-малките е предвидена и за по-големи деца. Златев допълва, че премиерът е доказал, че може да се вслушва в гласа на хората и се надява и този път да бъдат предприети действия.

Той е категоричен, че вече месец Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите не са дали становище по неговото предложение и затова се надява след намесата на Борисов, линейките да бъдат закупени. Трябва да дадем по-голям шанс на най-беззащитните – децата, апелира още синият съветник Дончо Златев.

 

Имаме потенциал да възродим СДС и се надяваме той да бъде реализиран на предстоящите местни избори. На повечето места най-вероятно ще бъдем с ГЕРБ на местните избори, защото това го искат и нашите структури, и структурите на ГЕРБ –  заяви лидерът на СДС Румен Христов на пресконференция в централата на партията.

По думите му ГЕРБ и СДС са водили бегли разговори по темата, но очевидно е, че когато един съюз работи добре, той би могъл да се развива.

 

Лидерът на СДС Румен Христов открои няколко посоки, в които ще работи Александър Йорданов евродепутатът на СДС, в Европейския парламент. Сините ще работят в групата на ЕНП за повече интеграция, за обединена Европа, за членството на България в Еврозоната и Шенген и европейски граждани с европейски доходи. По думите на Христова това би могло да стане със запазване на средствата от кохезионна политика в България и тяхното разумно харчене.