„Докога из града ще гърми чалга и ще има хаос в паркирането?“ – питаха съветници

Съветници питаха по време на сесията в четвъртък докога ще се носи из града чалга, клаксониращи коIMG_1205[1]ли, как ще се спре хаоса по улиците заради неправилно паркиране. Въпросите бяха зададени след доклад на новия началник на полицията Васил Попов.

Той представи отчет за дейността на полицията. Бе даден отговор, че полицията, на Общината и на Общински съвет работят в добро сътрудничество и вече се постигат необходимите резултати по отношение обществения ред.

Както е известно, Васил Попов бе назначен за началник на 23-ти януари тази година. В системата на МВР е от 1994г. и самият той каза пред местната власт, че е започнал от най-ниското изпълнителско ниво в йерархията, като постови полицай. Започнал службата си като полицай в тогавашната “Биохим” в Самоков, после преминал в Районното управление в Самоков. Бил и разследващ полицай през 2012г. в отдел “Досъдебно произвидоство” на ОДМВР – София.

От края на 2012г. бил шеф на РУ – Костенец и началник на полиицята в Елин Пелин.

В доклада си, Попов припомни, че РУ-Самоков обслужва най-голямата територия и брой население в Софийска област с общ брой 40 000души. По негови думи кадровият състав е добре обезпечен, в сравнение с минали години. Съществуват обаче седем овакантени длъжности. Той отбеляза като положителен фактът, че е подмладен съставът и в управлението работят отлично подготвени професионалисти. Назначени са и двама кинолози със служебни кучета.

Продължава работата по засилено полицейско присъствие в кв. “Възраждане”, провеждат се различни операции и проверки. Разпоредена е и специализирана полицейска операция от главния секретар на МВР, която е ситуирана в малките и отдалечени места на общината. Продължава работата на полицията в учебните заведения по проект “Детско полицейско управление”, провеждат се традиционно и Дни на отворени врати в полицията. Попов отбеляза добрата комуникация с Община Самоков, въведено е видеонаблюдение. През зимата в Боровец е сформиран ски патрул в месеците от декември до април.

Васил Попов представи и статистически данни. Установени нарушения по АУАН  и съставени актове – янураи-февруари 2016г. – 760, януари – февруари 2017г. – 1 574 броя, с 814 повече. Съставените фишове са 175 през миналата година, през тази за януари – февруари са 307 или за цитираните две месеца с 132 повече.

Управление на МПС срок за лишаване от управление на МПС по чл. 343 в НК – 10, управление на МПС с концентрация на алкохол над 1,2 на 1000 – двама, управление на МПС след употреба на наркотици – 15.

Регистрираните катастрофи са 28. По линия на полицейското разследване досъдебни производства януари – февруари 2017г. са 77, бързи полицейски производства – 34. Общият брой на задържаните лица през 2016г. е 59, през 2017г. е 101.

“В заключение искам да добавя, че предложеният от нас продукт сигурност и обществен ред означава качество. Ще работя за България и нейните деца” – заяви началникът на Районното управление в Самоков.