Днес направиха първа копка на Крайречната зона

100_4864

За празника на Самоков ще е готова – обеща Емил Кривошиев

Днес сутринта бе направена първа копка за Крайречната зона. Водосвет бе отслужен от отец Михаил Колев – Архиерейски наместник на Самоков.

 

100_4867

Проектът е на стойност над милион и половина лв. , има решение на Общински съвет , с което местният парламент дава съгласието си да се ползва кредит.

„Това ще бъде атракционен парк с основен център живописно водно огледало, декоративно мостче, ще има пристан за лодки, велоалея, стопанска сграда за озеленяването. Ще има конзола – интересно заведение, и множество малки търговски обекти. Вторият етап е нагоре по реката. Входът ще бъде при Била с връзка при Спортната зала. Проектът е от години, но най-после настоящият кмет, г-н Владимир Георгиев, ще го изпълни. Това е един изключително сериозен кмет, самоковци трябва да оценят усилията му” – сподели пред сайта “Самоков инфо” арх. Олег Николов, автор на проекта. Зоната ще е разположена на 12-13 дка.

Изпълнител на проекта е „Обединение Крайречна зона”. „До 120 дни проектът ще е готов” – заяви Емил Кривошиев. Освен него, от Общински съвет, присъства инж. Петър Георгиев. Имаше и представители на общинска администрация.

„Проектът е отпреди 9-ти” – пошегува се пред сайта ни арх. Николов и допълни, че всъщност е от 2012г., но е актуализиран през 2014г. Иначе е от времето на Христо Ярловски, когато беше заместник – кмет на Общината – припомни още архитектът.

“Основната му функция е социална, ще вдигне социалния живот – това е силата на проекта. Предвидили сме да има много атракции. Ще има светлинни ефекти” – сподели още арх. Николов.

Както е известно, арх. Олег Николов познава Самоков отдавна и е работил през годините досега по множество проекти. Сред тях са за пешеходната зона по “Македония”, градски планове на “Самоково”, актуализация на градоустройствения план и т.н.

Веска Тодорова пожела хубаво време на проекта, за да бъде реализиран в срок.

Десислава Стоянова