Връчиха наградата „Захарий Зограф“

 

Тази вечер бе връчена наградата „Захарий Зограф“. Жури от осем души определи тя да бъде дадена на Илиана Дончева. В неговия състав са Иво Масларски, Милчо Божков, Ивайло Мирчев, Любен Генов, кметът Георгиев, заместник-кметът Сайменов и др. Председател е академик Светлин Русев. По време на церемонията кметът Владимир Георгиев сподели, че се вълнува, но и чувства удовлетворение, защото традициите се съхраняват. Той припомни, че връчването на „Захарий Зограф“ е възстановено преди 15 години. Кметът подчерта, че Самоков с право е наричан „град на зографите“ от Възраждането до сега. Председателят на ОбС Силвия Стойчева връчи на художничката статуетка и премия, която е в размер на 4 000лв. Дончева благодари на Общината за високата чест, която й е оказана.

„Илиана Дончева е добре познат, но публично непопулярен автор. Ненатрапчивото й арт поведение я поставя над временната и афиширана известност. Изкуството й, колкото и да е съвършено като стилово-пластическо извеждане, толкова е и извън комплекса и амбицията за творческо доказване. Нейният свят е извън мимолетните артистични страсти – живописната среда, изящната рисунка, чистотата на детската чувствителност и космическата безкрайност са нейният приказен творчески дом. Летящи фигури, слънчеви въртележки, звън на камбани и зов на тръбачи, ритуални спомени от минали векове и илюзии, в които хаосът и хармонията са живели по законите на сътворението заедно. Ражда се една нова иреална духовна реалност, която идва с послания от света на красивото и доброто, носена в безвремието от странни космически конструкции, опънати платна, хвърлени мрежи, хвърчащи риби, знаци-символи, царствено великолепие и спомен за писани ракли и талиги…Деликатна, рафинирана и изтънчена живопис, която трудно може да се впише в познатата пластическа иконография и още по-малко да се материализира и опише словесно. Всеки опит за навлизане, дори за докосване чрез анализ и обяснение на този свят, принизява поезията и превръща духовният празник в прозаичен делник. Всичко при Илиана Дончева има своя изобразителна иконография и пластическа структура, която може да роди само едно освободено от съображения въображение – преживяло уроците и художественото възпитание на историята през личната си самобитност. Истинският път към тази магична живопис минава през една хармонична душевност, съхранена в нашия суров и противоречив свят, през една изпъната като струна овладяна чувствителност и някаква, незнайно откъде, благословена творческа воля, която направлява този добронамерен полет към неизвестния свят на мечтите“ – бяха думите на академик Светлин Русев.

100_2721(1)Журито е пресяло и 700 рисунки на деца от цялата страна за конкурса за детска рисунка на името на Захарий Зограф. Във възрастовата група 4-6-годишни първо място спечели Цвета – Мария Костова от Търговище, след нея са Кристиана Костова от Самоков и Борис Иванов от Търговище. При 7-10г. най-добри са рисунките на Калина Борисова от София, Наталия Николаева от Търговище и Ивелина Атанасова от Асеновград. При 11-15- годишните отличените са Кристиян Ласкин от Самоков, Бойчо Бойчев от Любимец и Кристина Ангелова от Русе. Специалната награда бе дадена на Бояна Стоянова от София. СБХ отличи творбата на Теодор Братованов от Севлиево.

Директорът на Музея Веселин Хаджиангелов представи новата експозиция и каталог „Самоковски художници. Майстори от 20-ти век“. Той подчерта, че в нея са включени творби на съвременниците ни Христофор Пейчев и Васил Чакъров, които присъстваха в обновената Художествена галерия, кръстена на проф. Васил Захариев. Един от авторите на каталога, представящ изложените 21 автори, е Невена Митрева.