Дневник: как Стефан Янев повтори успеха на партията на Ковачки в Самоков

j1-21

Дебютантът в отминалите предсрочни избори – партия „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев, може да се нарежда на седмо място по националния си резултат, но в секциите в Самоков и селата около града, както и в част от секции в Бобов дол е втора или трета политическа сила. Това показа проверка на „Дневник“ в протоколите от тези места. Случайно или не, партията повтаря почти изцяло позициите в тези секции на близката до Христо Ковачки партия „Лидер“ през 2009 и през 2014 г.

 

На 2 октомври „Български възход“ получава общо 115 872 гласа, или 4.63% от гласовете, според официалните данни на Централната избирателна комисия (ЦИК). Благодарение на тях ще участва в 48-ото Народно събрание и ще има 12 мандата.

Най-много от гласовете за партията са от 23-ти многомандатен избирателен район. Там Янев и съпартийците му взимат малко над 9 хиляди гласа – колкото е имала в същия район „Възраждане“ на предишните избори. Следват Варна, Бургас и Пловдив-град, където за партията са гласували по около 7 хил. души. Навсякъде в тези райони завършват на шесто или седмо място.
Голяма подкрепа „Български възход“ регистрира в София-област, където партията завършва като пета политическа сила. На изборите от последната година и половина победител в този многомандатен район неизменно е ГЕРБ, а в следващите позиции има постоянни размествания. През април и през юли на второ място е „Има такъв народ“, следвана от БСП. През ноември 2021 г. второто място вече е за „Продължаваме промяната“, а „Има такъв народ“ пада до четвъртото. БСП остава пак трета. ДПС устойчиво е на четвърта-пета позиция, като сега е изпреварена от Янев.

Петото място на Стефан Янев идва с 5977 гласа. От тях над 1600 са от секциите в Самоков и околните села, в които партията е втора или трета политическа сила, най-често след ГЕРБ и „Продължаваме промяната“. В повечето от останалите места от Софийска област „Български възход“ е четвърта или пета политическа сила.

 

На миналите избори през ноември 2021 г. Самоков е сред градовете, в които неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ регистрира висок брой рискови секции – такива, в които резултатът на някоя партия се различава драстично от резултатите й на общинско и областно равнище и има основания да се смята, че гласуването е било контролирано. По данни на фонда рискови са около една трета от секциите в града. Според наблюдатели и сега резултатите са показателни, макар да са доста по-ниски заради вялата кампания и очакването за скорошни нови избори.
На изборите през ноември 2021 г. в три от секциите в града кандидатът от ДПС Веселина Радославова събра над 700 преференции (от общо 1500 получени за нея). Радославова е внучка на бившия депутат от ДПС Александър Методиев, по-известен като Бат Сали – един от влиятелните ромски лидери в района, който беше проверяван за купуване на гласове. Методиев беше тогава трети в листата на ДПС от София-област.

 

През октомври 2022 г. в секцията в основното училище „Христо Максимов“ в Самоков ДПС печели 343 гласа, като за Методиев има 327 преференции. В същата секция, втори по резултат е „Български възход“ с над 100 гласа. В друга секция – тази в Обединено училище „Неофит Рилски“, ДПС получава 91 гласа, „Български възход“ – 16, а БСП – 12.

 

В сайта на Районната избирателна комисия (РИК) Самоков се вижда, че срещу Методиев е постъпил сигнал от съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Асен Василев за това, че ромският лидер е бил видян в изборния ден и в двете секции. Според според сигнала той е следял влизащите и излизащите от изборните секции. Била му е направена забележка от застъпници и той напуснал, а РИК оставя сигнала без разглеждане. Причината – че не е бил подписан, се разбира от решението ѝ.

 

В останалите секции в града и околността „Български възход“ печели второ или трето място. Най-силен резултат имат в секцията в село Доспей, което се намира на пет километра от Самоков. Там партията получава 88 гласа, за ГЕРБ има 47, а за „Продължаваме промяната“ – 20.

Любимците на района

Преглед на данните от предишни избори показват сходен феномен – през 2009 г. партията „Лидер“, която завършва националния вот на седмо място и с резултат 3.26% за малко не влиза в парламента, е заемала второ или трето място в много от секциите в Самоков и околните села. В споменатото Доспей е била втора сила, а в Мала църква – трета, като „Български възход“.
През 2014 г. коалицията „България без цензура“, в рамките на която „Лидер“ участва отново във вота, е трета или четвърта сила в секции в Самоков, трета в Мала Църква, а в село Доспей си дели второто място с БСП. Националният резултат на коалицията е 6-и с общо 5.69 на сто от гласовете.

 

Любопитни са и резултатите в близост до част от свързвани с Христо Ковачки имоти. Преди време „Капитал“ написа, че фирмата „Агро ленд мениджмънт“ е наемател на Централната планинска школа в Рила, а друга компания – „Ви Ай хънтинг“, за десет години е взела под наем и хотел „Мальовица“, както и влековете в ски зоната. Според публикацията през „Ви Ай хънтинг“ през лятото на 2020 г. Ковачки е взел от държавата за 15 години дивечовъдния участък „Рила“, който обхваща целия горски пояс на юг от селата Бели Искър, Маджаре, Мала църква и Говедарци до границите на парк Рила.

Резултатите от тези населени места от изборите на 2 октомври отреждат или първо място (секцията в Маджаре), или второ (в Мала Църква) за партията на Стефан Янев. Подобен добър резултат „Български възход“ получава и в секциите в Бобов дол, където се намира и ТЕЦ „Бобов дол“. Там партията на Янев е на второ място – след ГЕРБ и преди „Продължаваме промяната“.
Бившият служебен премиер Стефан Янев не е коментирал тези резултати. „Дневник“ изпрати въпрос до пресслужбата на „Български възход“, но до приключването на работата по този текст отговор не беше получен.

Водач на листата в София-област е Гален Монев – бивш депутат от „Атака“, който в последния ден на 42-ото Народно събрание през 2014 г. напуска, за да премине към „България без цензура“ на Николай Бареков. На изборите през октомври същата година коалицията „България без цензура“, част от която е и „Лидер“, вкарва в парламента петима от общо 15 депутати. След две години групата ѝ се разцепи, а „Лидер“ се преименува на „Български демократичен център“, обяви, че неформалният лидер Христо Ковачки няма да присъства повече на партийни сбирки и избра за председател Красимира Ковачка, управител на болницата в Самоков.

Източник : Дневник