Дискусия: омаловажи ли се коронавирусът в Самоков? – питат самоковци. Екипът на болницата в Самоков: Обидени сме от нападките

Преди дни, след като в града се разбра за нови случаи на заразени с коронавирус, в публичното пространство се изсипаха упреци към ръководството на болницата и към местния кризисен щаб. Самоковци питаха защо и как е допуснато пациент да бъде настанен в болницата със симптоми, бил ли е тестван веднага и бил ли е изолиран, защо и кой е допуснал да се зарази лекарка от самоковската болница, и то от един пациент, настанен дни преди това в болницата и напуснал сам, още преди да му бъде съобщено, че е с положетелен тест? Слуховете дни наред пренасяха объркваща информация.

Вчера МБАЛ – Самоков написаха във ФБ следното:

„Във връзка с изказвания в различни Facebook групи и омаловажаване на опасността от заразяване с Covid 19 в Община Самоков,
Молим всички институции да предприемат необходимите мерки за ограничаване на разпространението на Covid 19.

Екипа на МБАЛ-Самоков ЕООД е обиден от некомпетентните коментари и клеветнически обиди срещу тях, които засягат честа и достойнството, професионалната им репутация в обществото.
Тези внушения са неетични,показват незнание или нежелание да бъдат разбрани.
Нима лекарите са толкова невежи, че подценяват опасността?
Едва ли лекар би работил в условията на епидемия без да вземе необходимите предпазни мерки.
Регистрирани случаи има както в цялата страна така и в целия свят.
И никой не е застрахован или пък виновен за това.

Това ще се случи в цялата страна. В близко или по-далечно бъдеще.
И всички лекари ще бъдат обвинени за това, че ежедневно дават всичко от себе си за да помогнат на болните.
Макар да изглежда,че епидемиите от коронавируса се стабилизират или отслабват, пандемията далеч не е приключила.

Бъдете отговорни, пазете себе си, близките си и околните.

От дежурния екип на МБАЛ-Самоков ЕООД“.

 

Последваха разнородни коментари. Самоковци изказваха благодарности на лекарите, сестрите и санитарите и на всички, които бяха и са отговорни и не омаловажават здравната ситуация. Споделят се и други мнения:

„Вместо да се правят на обидени, утре да се поднесат извинения. Извинения към всички, спазвали мерките през последните 3 месеца, търпели всякакви карантинни лишения и ограничения. Извинения, че въпреки ясните симптоми на коронавирус, държат пациентите дни наред, без да ги тестват,в резултат на което Самоков е новото огнище на вируса? Извинение и че нямаме Инфекциозно отделение, понеже беше апортирано през 2007 с обещания за „луксозен хоспис“! А може и да разяснят за хоспитализирания „бизнесмен“ без осигуровки-дали е „избягал“,или са го изпратили да си ги внесе? По-скоро ще слушаме колко са безотговорни жителите на града, а в МБАЛ всичко е цветя и рози? Накрая всички,крили се три месеца „под масата“ не от страх от вируса,а от прогнилата здравна система-да се извиним публично на обидените в МБАЛ. Обидени единствено имат право да бъдат близките на заразените, защото би трябвало там да се лекуват, НЕ да се разболяват!!!!!

„Мерете си приказките и бъдете благодарни на всички добри лекари от тази болница. Да (може да се броят на пръсти) не съм компетентна, за да кажа, но много пъти са ни помагали. А ако ги няма? Нима някой иска да е болен?  Нали не вярвахте, че има вирус какво стана сега?“ – питат самоковци в коментарите си.

Темата остава с продължение, мненията са на двата полюса. Надеждите на всички обаче са за връщане към нормалния ритъм на живот.