Димитър Слатински напусна този свят

Днес Димитър Слатински, известен в Самоков и в културните среди в България с прякора си Сладката, е бил открит мъртъв в дома му. По непотвърдена информация е транспортиран в столична болница за аутопсия. Няма официална информация преди колко време е настъпила смъртта му.

Животът на Слатински не бе лек. Страдаше от болести, а преди около 2 години бе ампутиран кръкът му. Въпреки това той сновеше из Самоков и София с инвалидната си количка и следваше каузите, на които се бе посветил. Бе един от най-честите посетители на Библиотеката, по време на сесии на съветниците задаваше въпроси и предлагаше на местните овластени да си купят някоя от тънките книжки и вехти брошури и вестници, които преди пандемията и влошаването на здравето му, редеше на маса пред залата на 5 -ия етаж, където се събираха съветниците.

Често бе нападателен и влизаше в конфликти със самоковци, но пък има и заслуги в сферата на културата. Последното събитие, което организира, бе в Галерията през месец май, става дума за гостуването на проф. Йосиф Радионов, един от най-известните в страната и в Европа, музиканти и музикални педагози.

Изненадващо за мнозина, които виждаха в Сладката лудостта на сакат досадник, имаше много контакти с известни и уважавани творци. Някои от тях гостуваха в Самоков през годините по негова покана. Негова е заслугата и за популяризирането на творчеството на Живка Клинкова, тази година опера на Клинкова бе представена за пръв път на сцената на Националната опера, а на 24-ти май бе излъчена по БНТ.

Сладката бе част и от изборите за местна власт. Но и самият той едва ли вярваше в изборна победа, по-скоро се забаsmartвляваше по негов си начин. Посланията му предизвикваха усмивка, рядко желание за даване на право за участие в активния политически живот. Въпреки това и за него на едни от местните избори гласуваха 200 самоковци.

Животът и смъртта на Слатински са повод за размисъл и пожелание за повече доброта и съчувствие в отношенията ни.

От него останаха публикации в местните вестници, интервюта в национални медии и инвалидният стол, който ползваше в офиса си под стълбите на Библиотеката, както и десетки книги, които препрочиташе там.smart

Остава и споменът за един човек, който до последния си дъх се бори с тежката си и никак несладка съдба, както и спомен за неспокойната му и търсеща душа.

Димитър Слатински е роден на 16.12.1953г. Завършва ПГ „К. Фотинов“, а по-късно българска филология.

Слатински, почивай в мир!