Димитрина Божилова си отиде при Гебо

Днес е починала Димитрина Божилова. До последния си дъх отваряше рано сутрин старата ламаринена будка за вестници и списания в Самоков… Макар и със счупено стъкло и поовехтяла от капризите на времето, тя остана последният пристан на Димитрина, с който не искаше да се разделя години наред. Там Димитрина беше сред своите приятели и сред тези които обичат писаното слово – макар и останали все по-малко. Обичаше да говори с всички, познаваха я много хора от България и съдени страни. Димитрина пишеше статии за вестник „Седмица“ – Самоков, за „Софийски вестник“ , за списания, хонорари не получаваше, даже тя си плащаше за снимките от събори и фестивали и ги даваше на печатни издания, каквито в Самоков вече няма.

Миналата година явно е била последната, в която организира Бобфеста в Радуил. Този фестивал събираше много приятели на Димитрина и мъжа й, Георги Божилов – Гебо – негов създател.

Димитрина Божилова отлетя при Гебо. Светла й памет! Ще я помним като добър и сърцат човек, който наистина обичаше Самоков, природата, популяризираше без задкулисни и лъжепатриотични мотиви народното творчество, песните и стиховете на самодейци от близо и далеч…

Светъл път, Гебова!

на сниката Димитрина по време на Бобфеста – с журналиста от Долна баня Любо Кузев