Димитрина Божилова и Бобфестът в Радуил очакват феновете си

И тази година Димитрина Божилова остава верна на традцията и кани всички на боб в Радуил. Тя и съпругът й, известният Гебо, преди години решиха да популяризират селото и Гебо избра да покани всички на бобен празник. Години наред след смъртта на Гебо, съпругата му, Димитрина, организира фестивала, а поканата й за него уважават състави от страната и от Балканите.

100_3459 Тази година на сцените в село Радуил ще излязат над 70 фолклорни състави.  Бобфестът тази година е 15-ти, юбилеен, и ще се проведе на 2-ри и 3 септември.
Общината, кметството на селото и фолклорният център са съорганизатори на събитието, което цели да популяризира местните сортове боб, с които радуилци и всички българи се гордеят, както и да съхрани автентичното фолклорно и танцово богатство, каза Любомир Димитров. По думите на кмета на Радуил младите хора трябва да се приобщават към тези традиции и фестивалът е един от начините това да се случи.
Председател на журито, което ще оценява фолклорните състави, щ е академик Иван Тодоров.
На събитието тази година се очаква да има гости от Турция, Сърбия, Гърция и Македония.
По традиция и тази година в двора на църквата в село Радуил ще се приготвят над 1000 порции курбан. Майстори занаятчии ще представят произведенията си.

Десислава Стоянова