Депутатите задължиха 4-годишните да ходят на детска градина

Депутатите решиха да бъде задължително предучилищното образование и за 4-годишните деца. Тази мярка е заложена в поправките на Закона за предучилищното и училищното образование, които парламентът одобри на първо четене.
В мотивите на законопроекта, внесен от Министерския съвет, е записано, че посещавалите по-дълго детска градина деца имат по-високи резултати в училище. Към  момента обхванатите в предучилищно образование са 91,5% от 5-годишните и едва 78% от 4-годишните деца. Разликата от 13,5% са деца, чийто майчин език не е български и у родителите им липсва отношение към обарзованието, пише още в мотивите.

Предложението за задължителния обхват на 4-годишните е финансово обезпечено. Заделени са и средства за изграждане на 70 нови детски градини с над 5000 места.

Предвижда се 3-годишен период, в който общините при готовност да включат 4-годишните в задължителното предучилищно образование. Ежегодно ще се отпускат 12 млн. за веществена издръжка и 32-33 млн. за компенсиране на таксите.

По време на разискванията зам.-министърът на образованието Таня Михайлова каза, че по-ранното обхващане на децата в предучилищна възраст е от голямо значение за тяхното развитие, защото това е времето, в което се оформят основните познавателни и част от социално-емоционалните умения.

Галя Захариева от ГЕРБ пък изтъкна, че задължителната предучилищна не трябва да се разглежда като институциализация, а като възможност всяко дете да придобие знания.

Ерол Мехмед от ДПС посочи, че от движението ще подкрепят проекта, но в него не е засегнат въпросът за езика и припомни, че предметът майчин език не е признат за общообразователен. Той добави още, че от ДПС ще внесат проект за безплатна детска градина, равенство в подхода и улеснен достъп до образование.

„Днес е поредният добър ден за образованието в този мандат!“, заяви по време на дебатите и депутатът от „Обединени патриоти“ Милен Михов.

Той изтъкна необходимостта държавата да осигури всички необходими условия за реализацията на тази промяна. Според него падането на възрастта за задължително предучилищно образование ще помогне за „по-спокойното и дълготрайно семейно планиране“, а мярката ще има и „демографски измерения“.