Двама художници станаха носители на „Захарий Зограф“

Преди дни в Художествената галерия “Проф. Васил Захариев” бяха връчени отличията за наградата „Захарий Зограф“. Наградата на Вихрони Попнеделев връчи кметът на общината Владимир Георгиев. Наградата на Андрей Даниел връчи председателят на журито, определило носителите на отличието, проф. Аксиния Джурова. Наградата получи съпругата му Олимпия Даниел.

Тя обяви, че дарява половината от наградата за развитието на Графичната база в Самоков, където съпругът й е обожавал да твори.

Председателят на Съюза на българските художници Любен Генов обяви, че Съюзът е взел решение да поеме част от паричното измерение на наградата занапред, но тази година, тъй като вече са определени средствата, сумата също ще бъде предоставена за развитието на Графичната база в Самоков.

Припомняме, че на сесията си този месец съветниците взеха решение за промяна в позициите в Календара на културните събития на Общината. Общински съвет увеличи средствата, заложени в т. – „Награда за носителя на Националната награда „Захарий Зограф“ в Календара на културните събития“2020 на община Самоков със сумата от 3 500 лв. /три хиляди и петстотин лева/, като крайната сума стана 8 000 лв.

Журито в състав: председател – проф. Аксиния Джурова и членове: Владимир Георгиев, кмет на община Самоков; Любен Генов, председател на СБХ; Милко Божков, носител на Наградата за 2002 година; проф. Станислав Памукчиев, носител на Наградата за 2003 година; Захари Каменов, носител на Наградата за 2016 година; – Борислав Китанов, изкуствовед; Иван Масларски, галерист, определи носители на Наградата за 2019 г. да бъдат двама художници – Вихрони Попнеделев и посмъртно Андрей Даниел.

Според Наредбата за символиката и отличията на община Самоков, Раздел IV, удостоените с Награда „Захарий Зограф“ получават: статуетка на Захарий Зограф и парична награда от 4 000 лв. Според решението на съветниците за наградата през 2019г. със средствата в размер на 8 000 лв. бяха наградени художниците Вихрони Попнеделев и Андрей Даниел (посмъртно), разделени по равно.