Двама зам.-министри дойдоха в Самоков по покана на депутата Валентин Милушев

 

Структурите на ГЕРБ в Самоков и Долна баня, както и симпатизанти на партията в двете общини, снощи проведоха среща със заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Участие в срещата и дискусиите взе и председателят на МГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев. Инициативата за срещата бе на народния представител от ГЕРБ София област Валентин Милушев.

Зам.-министър Русинова представи акцентите в областа на социалнатите, младежките и семейните политики до края на мандата на правителството. Сред темите, разглеждани на срещата бяха още финансирането на програмите за деца и възрастни хора с увреждения, както и правилното разпределение на средствата по тези програми, патронажните грижи за възрастни, самотни и трудно подвижни хора, услугата „Здравен асистент”.

Дискутирана бе и реформата в домовете за деца, лишени от родителски грижи, като крайната цел е извеждането на всички тези деца от институциите и полагането на грижа за тях в смейна среда, чрез осиновители и приемни семейства. Друг важен акцент е борбата с неграмотността, особенно при малцинствените групи, като мерки се предприемат за редовното посещение в детски градини и училища.

ОбсъдениIMG_4651 бяха и проблемите, свързани с липсата на достатъчно свободни места в детските градини, както и възможността за наемане на детегледач. Като нова инициатива бе представена и възможността на работодателите да организират детски кътове на работното място, с цел облечение на работещите родители.

На постевен въпрос да коментира ситуацията с разпространението на  коронавируса „Covid-19” в части от Европа, зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев увери присъстващите, че държавата взима всички възможни превантивни мерки. Външно министерство е в постоянен контакт със страните от засегнатите региони, следи обстановката в съседните държави и информира постоянно за настъпващите промени.

Сайтът „Самоков инфо“ ще публикува още информация за казаното от заместник-министър Георгиев по повод създадената организация за мерки срещу разпространението на коронавируса.