Дарители помагат на Гуцал и църквата на селото

Традиционният курбан по-случай църковния празник Илинден, тази година се организира на 26.07.2020 г. /неделя/.
Подготовката започна още следобеда в събота и продължи в ранни зори на неделния ден. Лошото време не успя да уплаши доброволците, които участваха в неговото приготвяне.
Бяха раздадени 188 котлета с курбан за здраве. Общият приход от раздадения курбан за храм „Свето Възнесение Господне“ е 2 821 лева, а направените разходи са на стойност 1 919 лв. за закупуване на необходимите продукти за неговото приготвяне,  разликата от 902 лв. остава за храма.
Дарител, който пожела да остане анонимен, предостави 100 лв. – сподели кметът на селото Ангел Христов.
На входа на църквата бе поставена и кутия за дарения и след нейното отваряне от петчленна комисия бе установено наличието на сумата от 468,20 лв., а сумата от 18 лв. бе оставена от посетителите в самия храм, както и сумата от 20 лв. след раздаването на курбана. Така цялата сума, която остава за храм „Свето Възнесение Господне“ е 1 508,20 лв.
Основна цел, която бе поставена на предния курбан бе да бъде подменена инсталацията на храма и дограмата. След двата курбана наличната сума от тях е 2 858,65 лв. – отчете кметът на Гуцал Ангел Христов.
Добрата новина дойде след раздаването на курбана, когато бе направено дарение от 1 000,00 лв., с което сумата за нова дограма е налична и предстой нейното изработване. Ще се съобразим с волята на дарителя и неговото име ще бъде запазено в тайна – допълни още Христов.
„Благодарим на всички за активното участие в подготовката на курбана и пожелаваме на всички здраве и отново да се включат в организацията на следващия курбан в село Гуцал“ – апелира кметският наместник. Още с първите месеци от встъпването му в длъжност той впечатли местните с инициативността си, загрижеността към селото и пълната прозрачност на дейността на кметството.